Két dokumentumfilm gyártását támogatja az NFI

Kultúra, 2022.09.06

A Pityke őrmestert és Dr. Bubót is megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról szóló portréfilm elkészítését 19 millió forinttal, míg egy szolgasorba kényszerített erdélyi testvérpár küzdelmeit feldolgozó dokumentumfilm gyártását 25 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI szerdai közleménye szerint a televíziós döntőbizottság döntése alapján gyártási támogatást kapott A magyar animáció számkivetettjei című portré-dokumentumfilm, amely az idén 72 éves Maros Zoltán rendkívül gazdag munkásságát mutatja be Ballai András rendezésében.

A rajzfilmes keze alatt a magyar animáció olyan legendás figurái keltek életre, mint Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine mesék vagy a Dr. Bubó szereplői, később pedig a párizsi Gaumont, majd a Disney vezető munkatársaként dolgozott.

A Szolgának születtek című dokumentumfilm a szolgaság Erdély-szerte elterjedt intézményét mutatja be Moharos Attila rendezésében. A Fülöp testvéreknek, Leventének és Csabának a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a 21. században, a film az ő tragikus történetüket dolgozza fel - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!