Kiállítással tiszteleg a száz éve született Fiedler Ferenc előtt a Kálmán Makláry Fine Arts

Kultúra, 2021.02.01

Magyarországon eddig még be nem mutatott alkotásokat is felvonultató kiállítással emlékezik meg Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) Franciaországban világhírűvé lett magyar festő születésének századik évfordulójáról hétfőtől a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galéria.

A Fiedler 100 címmel megnyílt, centenáriumi kiállítás elsősorban az 1950-es és 1960-as évekbeli alkotói periódusra fókuszál - közölte az MTI-vel hétfőn a Kálmán Makláry Fine Arts.

Az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselőjeként számon tartott Fiedler Ferenc 1921. február 15-én született Kassán. Ötévesen már Leonardo és Caravaggio festményeit másolta, tízévesen pedig felnőtt művészekkel együtt állított ki. A negyvenes években már aktívan dolgozott, több alkotását is megvásárolta a magyar állam, ezek a figuratív művek ma is a Szépművészeti Múzeum - Nemzeti Galéria gyűjteményét gyarapítják.

A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán Szőnyi István volt a mestere, és olyan művészekkel kötött életre szóló barátságot, mint Reigl Judit, Hantai Simon vagy Paul Hargittai. Művésztársaihoz hasonlóan a negyvenes évek végén az elszigetelődő Magyarországot elhagyva Franciaországot választotta új otthonának.

Párizsban szinte azonnal felhagyott a figurális festészettel, és teljes mértékben az absztrakció felé fordult; a tasizmus és a gesztusfestészet kezdte inspirálni. 1950-ben ismerkedett meg a szürrealizmus katalán nagymesterével, Joan Miróval.

Miró egy képkeretező kirakatában pillantotta meg a magyar festő egyik munkáját, amely nagy hatással volt rá, ezért pártfogásába vette a "fények festőjét", ahogy elnevezte Fiedlert. Olyan művészekkel ismertette össze, mint Alexander Calder és Marc Chagall, és ő volt az, aki bemutatta a neves galéria tulajdonosnak, Aimé Maeghtnak.

Fiedler ettől kezdve a Galerie Maeght exkluzív művésze lett és a 20. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandinszkij, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle és Tápies.

Fiedler Ferenc 2001-ben hunyt el, gazdag, befejezett életművet hagyva maga után. 2012-ben Jackson Pollock születésének centenáriuma alkalmából New York-ban, az amerikai festőművész egykori műteremházában tizenhárom nagynevű művész alkotásaiból megrendezték a The Persistence of Pollock (Pollock továbbélése) című tárlatot, közöttük az egyedüli európai festő Francois Fiedler volt - emlékeztet a galéria közleménye.

A centenáriumi kiállítás március 12-ig látogatható a Kálmán Makláry Fine Arts galériában hétköznapokon 10 és 16 óra között azok számára, akik a [email protected] e-mail címen regisztráltak.

A galériában a maszk használata kötelező, a kiállítótérben egyszerre legfeljebb 6 fő tartózkodhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!