Kibédi népmesék kötete jelent meg

Kultúra, 2020.11.14

A Hagyományok Háza újabb hangzómellékletes népmeseválogatás-sorozatot indított, amelynek első kötete Kibédi népmesék Ráduly Jánostól címmel jelent meg.

A 21 mesét tartalmazó könyvet Dala Sára népmese-szakelőadó szerkesztette - közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel. Ráduly János tanár, folklórkutató a kötet anyagát az 1960-70-es években gyűjtötte életének meghatározó falujában, a Kis-Küküllő-menti Kibéden. A kibédi adatközlők magyarok és magyar anyanyelvű cigányok voltak, az eredeti népmeséket a kutató magnetofonra rögzítette, majd leírta a felvett szöveget. Ráduly, mint ahogy minden kötetében jelezte is, a hallottakat stilizálta, s az irodalmi köznyelvhez közelítette úgy, hogy a székelyes, "kibédies" íz a történetekben ne csorbuljon.

Az összeállítás újdonsága abban rejlik, hogy a leírtak mellett a meséket élőben is meg lehet hallgatni a magyar mesemondás hagyományos stílusában, vagyis nem felolvasva, hanem fejből, improvizálva elmondva. A kötetet Streicher András illusztrációi színesítik.

A Kibéden gyűjtött meseanyag híven tükrözi a környék hagyományait. A népmesei műfajok gazdag tárházába beletartoznak többek között a hazugságmesék, formulamesék, állatmesék, novellamesék és tündérmesék. A gyűjtések archaikus, régies elemekben gazdag meseanyagot dokumentáltak, amelyek különlegesen szép nyelvi fordulatokat őriztek meg.

A Hagyományok Háza újabb hangzómellékletes népmeseválogatás-sorozatának célja a mesehallgatás, a meseolvasás és a mesemondás népszerűsítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!