Kilenc ország alkotói mutatkoznak be a Határtalan dizájn kiállításon

Kultúra, 2018.06.14

Kilenc ország bútor-, textil- és tárgytervezői mutatkoznak be a pénteken nyíló, Határtalan design című kiállításon az Új Budapest Galériában, a Bálnában.

Kilenc ország alkotói mutatkoznak be a Határtalan dizájn kiállításon A magyar dizájnerekre fókuszáló 13. madeinhungary és a 2012 óta a nemzetközi alkotókra koncentráló 6. MeeD közös, Határtalan design című válogatásában több mint 150 alkotó tárgyai kaptak helyet - emelte ki a tárlatot bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Szigeti Szilvia textildizájner, a kiállítás kurátora, aki Radnóti Tamás belsőépítésszel együtt több mint tíz éve szervezi a madeinhungary sorozatot.

A cseh, lengyel és szlovák tervezők munkái mellett első ízben lesznek láthatók német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak, sorozatgyártott termékek, és egyéb kisszériás, egyedi alkotások is.

Szigeti Szilvia kiemelte, hogy bemutatják a dizájn sokszínűségét, frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak a bemutatón. A fiatal és középgenerációs alkotók munkái között számos magyar és nemzetközi díjjal elismert alkotás is látható lesz.

A korábbi évek gyakorlatához igazodva idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő fotósok és ékszertervezők is. A művészek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj eredményeiről. A tárgyfotósok között magyar és nemzetközi dizájnmagazinoknak dolgozó, valamint külföldi pályázatokon komoly eredményeket elért fotósok szerepelnek, az ékszertervezők kiválasztásában pedig neves kurátorok segítették a kiállítás rendezőit. A válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként lesz látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL - Metal and Jewel által rendezett Új Konstelláció/New Constellation című kiállítás is.

A Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg a lehetőségét a Határtalan Design Díj megalapításának, amelyet a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. támogatásával adnak át. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a dizájnban rejlő potenciálra és a mecenatúra jelentőségére. A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas dizájntartalmát értékeli. A három nyertes alkotó személyenként bruttó 400 ezer forint díjazásban részesül. A Horváth Művészeti Alapítvány támogatásával két ékszertervező is bruttó 200-200 ezer forintot nyer majd, a Laguna Lakástextil Kft. pedig egy textiltervezőt jutalmaz meg bruttó 200 forinttal.

A Határtalan Design Díj zsűrijének tagja lesz Csomay Zsófia építész, belsőépítész; Elisabeth Heine, a Schmuckmuseum megbízott kurátora; Komáromi Ákos, a Laguna Lakástextil Kft. tulajdonosa; valamint Koós Pál és Zalavári József formatervező művészek.

Az augusztus 26-ig látható kiállításhoz gazdag szakmai és társművészeti program és több tárlatvezetés is kapcsolódik.
(MTI)

Galériánk

Kilenc ország alkotói mutatkoznak be a Határtalan dizájn kiállításon Kilenc ország alkotói mutatkoznak be a Határtalan dizájn kiállításon Kilenc ország alkotói mutatkoznak be a Határtalan dizájn kiállításon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!