KIM: 830 millió forint előadó-művészeti szervezetek támogatására

Kultúra, 2023.05.26

Összesen 830 millió forint állami támogatás segíti a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezeteket működésükben és szakmai programjaik megvalósításában - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményben az MTI-t pénteken.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium pályázatán összesen 830 millió forint támogatás áll rendelkezésre, amely a minősítéssel nem rendelkező, többségében független színházak, táncegyüttesek és zeneművészeti szervezetek, továbbá a szabadtéri, a nemzetiségi és a befogadó színházak 2023. évi működését és szakmai programjait támogatja.

A színházak, a tánc- és zenei együttesek 191 pályázatot adtak be. A 189 érvényes pályázatból 148 szervezet kapott támogatást.

A minisztérium a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásának kérdésével március közepétől a közpénz felhasználási szabályzatok betartása mellett gyorsított eljárásban foglalkozott.

A gyorsított eljárásra azért volt szükség, mert a fővárosi kuratórium akadályozta a pályázat időben történő lebonyolítását, ezért a kihirdetés és a kifizetések megakadtak. A fővárosi kuratórium megszegte a közös működtetési megállapodásban foglaltakat és saját ügyrendjét is. Túllépte a hatáskörét, ennek eredményeként érvénytelen döntési javaslatot terjesztett elő, akadályoztatva a pályázat lefolytatását, a döntés meghozatalát - közölte a minisztérium.

A gyorsított eljárást követően a benyújtott pályázatokról, a kuratóriumok és a bizottságok által megfogalmazott döntési javaslatokra figyelemmel, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter soron kívül döntött - írták.

A miniszteri döntést követően az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) minden érintett, szabályosan regisztrált szervezetet kiértesít.

A pályázat döntési listái az EMET honlapján érhetők el - közölte a KIM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!