Költségvetés - Folytatódnak a kulturális nagyberuházások

Kultúra, 2018.06.13

A jövő évi költségvetés tervezetében is számos jelentős kulturális nagyberuházás szerepel, a Városliget megújításával összefüggő projektekre mintegy 50 milliárd forintot irányoztak elő.

A Liget Budapest projekt 2019-es állami támogatása - több különböző címen - 31,7 milliárd forintot tesz ki. A Pannon Park beruházási projekt támogatására ezen felül 15,9 milliárd, a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 2,5 milliárd forintot szán a javaslat.

A budai Vár és a Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervre jövőre 10,63 milliárd, a Nemzeti Kastélyprogramra 4,66 milliárd, a Nemzeti Várprogramra 435 millió forintot szán a kormányzat.

A Magyar Állami Operaház épületének felújítására 8,2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, emellett a Budapest Music Center Modern Opera beruházása 500 millió forint támogatást kap.

A MOME Campus - Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítására több mint 3 milliárd forint jut. Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója 5 milliárdos, a Göcseji Falumúzeum fejlesztése pedig 1 milliárdos kerettel szerepel a tervezetben.

A jövő évi költségvetés tervezete a közgyűjtemények 2019-es működési költségeinek fedezésére 18,5 milliárd forintot irányoz elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fejezetében, beruházásokra és felújításokra további csaknem 1 milliárd forint jut majd.

A művészeti intézmények 19,4 milliárd forint támogatást kapnak, ebből csaknem 1 milliárdot tesznek ki a beruházások és felújítások költségei.

Az egyéb kulturális intézmények finanszírozására 2,4 milliárdot fordítana a kormányzat, ebből a keretből beruházásokra 141 millió forint juthat.

A Makovecz Imre Alap 1,4 milliárd, míg a Thália Színház és Mikroszkóp Színpad fejlesztése csaknem 1 milliárd forintos állami támogatásban részesülhet.

A fejezeti kezelésű előirányzatok között 1. világháborús centenáriumi megemlékezésekre 1 milliárd, míg a határon túli kulturális feladatok támogatására 975,5 millió forintot szán az előterjesztés. Noha a filmes támogatások többségét a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztja szét, az Emmi fejezetében is rendelkezésre áll filmszakmai támogatásokra 145 millió forint.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása 229 millió, a kiemelt és/vagy közösségi nemzetközi és hazai kulturális fesztiválok és események támogatása 750 millió, míg a közgyűjteményi szakmai feladatok 532 millió forinttal szerepelnek a tervezetben.

Közművelődési szakmai feladatok ellátására 1,45 milliárd, kulturális szakemberek továbbképzésére 120 millió, a Csoóri Sándor Alap finanszírozására 5 milliárd, az NMI Művelődési Intézet támogatására 1,8 milliárd, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósítására pedig 1,5 milliárd forintot tervez költeni a kormányzat.

A Magyar Rádió Zenei együtteseinek 300 millió, más művészeti tevékenységek és egyéb fejezeti feladatok támogatására csaknem 650 millió jut. Az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatok 1,44 milliárd, a művészeti nyugdíjsegélyek megtérítése 1,58 milliárd, míg a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál megrendezésének jövő évi támogatása 1,95 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására a Miniszterelnökség fejezetében szerepel 3,1 milliárd forint; kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra 1,16 milliárd, a világörökségi törvényből adódó feladatok ellátására 154,5 millió, határon túli műemlékek felújítására 250 millió forint jut.

A Kertész Imre Intézet 650 millió forintos támogatásban részesülhet; a Habsburg Ottó Alapítvány 400 millió forintos állami támogatáshoz juthat.

A kulturális fejlesztési, örökségvédelmi feladatokat ellátó gazdasági társaságok közül a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. pedig 7,35 milliárd, a Millenáris Tudományos Kulturális Közhasznú Nonprofit több mint 1 milliárd, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. 1,98 milliárd forint támogatásra számíthat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!