Kolumbiai roadmovie nyerte idén a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját

Kultúra, 2022.09.26

Kolumbiai roadmovie, A világ királyai (Los reyes del mundo) című film nyerte el a San Sebastián-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót a hétvégén megrendezett díjátadó gálán.

Laura Mora rendező amatőr szereplőket felvonultató alkotása öt nincstelen medellíni utcagyerek megpróbáltatásait, barátságát, utazását kíséri végig "az ígéret földjére", hogy visszaszerezzék egyikük kisajátított örökségét.

A filmfesztivál hetvenéves történetében ötödik alkalommal jutalmaztak női rendezőt a legjobb filmnek járó elismeréssel.

A legjobb rendezés Ezüst Kagyló-díját a japán Kavamura Genki vehette át Száz virág (A hundred flowers) című filmjéért, amely az Alzheimer-kórról szóló saját családi tapasztalatain alapul.

Megosztva ítélte oda a zsűri a legjobb színészi játék elismerését két kamaszkori dráma főszereplőjének; a 14 éves Carla Quilez a La maternal című spanyol filmben terhes tinédzsert, Paul Kircher a Le Lyceen című francia filmben apja halálának feldolgozásával küzdő fiatalt alakít.

A fesztivál különdíjával Marian Mathias elsőfilmes amerikai rendező Runner című melodrámáját jutalmazták.

Az eredetileg héttagú nemzetközi zsűrit Glenn Close amerikai színésznő vezette volna, aki azonban "családi vészhelyzetre" hivatkozva nem tudott részt venni az eseményen, elnöki helyét Matías Mosteirín argentin producer vette át.

Szakmai munkásságáért életműdíjjal tüntették ki Juliette Binoche francia színésznőt és David Cronenberg kanadai rendezőt.

A San Sebastián-i filmfesztivál a cannes-i, a velencei és a berlini szemle mellett Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!