Kompozit 2.0 címmel Balogh Csaba alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában

Kultúra, 2018.11.15

A kortárs, erdélyi származású képzőművész, Balogh Csaba alkotásaiból nyílik Kompozit 2.0 címmel kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás azok sorába tartozik, melyekkel az intézmény próbálja közelebb hozni a kortárs képzőművészetet a szegedi közönséghez.

Balogh Csaba Kolozsváron végezte el a képzőművészeti egyetemet 1989-ben, majd a kilencvenes évek elején költözött Budapestre. Általában nonfiguratív alkotásai a konceptuális művészet jegyében születtek, ezekkel rendszeres résztvevője a Táblaképfestészeti Biennáléknak és a Szegedi Nyári Tárlatoknak - közölte a művészettörténész.

A szecessziós palota egyik nagyobb termében felállított Szegények kenyere című térinstallációjának készítése során a különböző elektronikai termékek csomagolását használta fel öntőformaként, majd a kétféle betonból készített pozitív öntényekből állította össze a sokszínű asszociációkra lehetőséget adó nagyméretű művet - tudatta a kiállítás kurátora.

Balogh Csaba az elmúlt évtizedek során múzeumok, magánygyűjtők és aukciósházak számára magyar mesterek több száz festményének restaurálását végezte el. A színek kikeveréséhez használt palettákat megtartotta, majd az üveglemezekből új műveket hozott létre. Ezekből a dekoratív alkotásokból több is látható a tárlaton, a például az I+XII címet viselő sorozat.

A január 20-ig látogatható kiállításon a közönség megismerheti még a művész a népi fafaragás formaelemeit szintetizáló rajzait és kisméretű absztrakt expresszionista hatásokat mutató festményeit is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!