Koncertekkel ünnepli 10 éves jubileumát az Anima Musicae Kamarazenekar

Kultúra, 2020.10.12

Koncertekkel ünnepli 10 éves jubileumát az Anima Musicae Kamarazenekar, kedden a felkérésükre született kompozíciók szólalnak meg a budapesti Tesla Loftban.

Az esten többek között Olsvay Endre Akrosztichonja, Tornyai Péter Bach előtt tisztelgő vonószenekari kompozíciója, Derecskei András dzsessz stílusú fúgája és Dukay Barnabás művei szólalnak meg - közölték a szervezők az MTI-vel. November 28-án az Óbudai Társaskörben a Bach-sorozat negyedik koncertje hangzik el, december 20-án Vigh Andrea és Balázs János kamaraestjén lépnek színpadra a Zeneakadémián. Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában. Első koncertjük 2010. június 20-án volt az Óbudai Társaskörben. Repertoárjukon a barokk zenétől egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható. Az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyt 2013-ban hozták létre, vezetésére Tornyai Pétert kérték fel. Eddig több mint 50 mű született a zenekar részére, amely aktív részese a kortárs zenei életnek. A 10 év alatt olyan szólistákkal sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, mint Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Rolla János, Várjon Dénes, Vigh Andrea. A zenekar egyik célja, hogy a barokk kor muzsikáit bár modern hangszereken, mégis autentikus előadásban tudja megszólaltatni, ezért Dinyés Soma csembalóművészt, a barokk zene előadásmódjainak szakértőjét kérték fel a barokk zenei műhely vezetésére. A zenekar többször rendezett flashmobot, jelen vannak az online térben, ifjúsági előadásokat tartanak, kórházak és különböző jótékonysági szervezetek részére adtak koncertet, a siketeknek és nagyothallóknak pedig Belső Hallás címmel kínálnak élvezhető produkciót. Az Anima Musicae létrehozta a Budapest Quartet Weekendet, a Budapest Tavaszi Fesztiválon többször is megszervezték a Conduct Us programot, amelyen a járókelők próbálhatták ki magukat karmesterként. A Hungaroton gondozásában jelent meg Mozart-lemezük és Szerenád-sorozatuk első két lemeze, a harmadik és negyedik lemezen dolgoznak. Az Ongaku Records gondozásában jelent meg Jonathan Cohlerrel közös Mozart-lemezük.

Az idei évadban különlegességgel is készülnek: Für Anima című lemezükön dolgoznak, amelyen kizárólag kortárs zeneszerzők az Anima Musicae számára komponált művei lesznek hallhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!