Kortárs irodalom, film, képzőművészet és karanténvideó online

Kultúra, 2020.03.27

Online kortárs irodalmat, virtuális képzőművészeti anyagot kínál a berlini magyar intézet, a Baltazár Színház korábbi indiai utazásáról tett közzé filmet, a Bits karanténvideójában a kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Collegium Hungaricum Berlin már a március 11. és 15. között elmaradt Lipcsei Könyvvásár idején német nyelvű olvasnivalókat közölt a magyar események eredetileg tervezett időpontjában. A CHB most napi kulturális élményeket kínál "CHB to go" sorozatában a Facebookon - közölte az intézet pénteken az MTI-vel.

Az "Olvassatok kortársakat!" első minivideóiban Darvasi László író ajánl önkéntes budapesti házi karanténjából kortárs magyar irodalmat a berlini magyaroknak. Az intézet műfordító köre legújabb fordításaiból posztol rendszeresen német és magyar nyelven, a CHB Filmklub az interneten szabadon elérhető válogatással jelentkezik, a magyar nyelvtanfolyamok online oktatás keretében folytatódnak.

Nagy Márta intézetvezető kiemelte: a kínálatban szerepel az elmúlt év legsikeresebb programjaiból készült dokumentációs anyag. Egy különleges 3D-s modell segítségével virtuálisan ismét bejárható az intézet nagy sikerű "Az ecsettől a kameráig. Moholy-Nagy László és magyar kortársai" című kiállítása, miközben a balkon.art oldalán a teljes képanyag megtekinthető. Fokozatosan hozzáférhető lesz több irodalmi est és kiállításmegnyitó hang- és képanyaga, és ritkán látható fotók elevenítik fel a ház kelet-berlini történetét.

A Baltazár Színház társulata a népszerű videómegosztó oldalon tette közzé a Világlátó Baltazár című filmet, amely a színház előző indiai utazásáról szól és egyszerre meséli el egy külső és belső utazás történetét. A film fődíjat nyert 2018-ban a Jaipuri Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mint írták, a Világlátó Baltazár a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: az értelmi sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, a Baltazár Színház színészeiből áradó természetességgel, költőiséggel és humorral teli formában.

A Bits - Beatles Emlékzenekar karanténvideót jelentetett meg: a csapat a Beatles egy népszerű slágerével hívja fel a figyelmet a kézmosás fontosságára, a videó a https://
linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!