Kortárs képzőművészek alkotásaival gyarapodik nyolc közgyűjtemény

Kultúra, 2019.10.22

Tizennégy kortárs alkotó huszonhárom műve kerül közgyűjteményekhez a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével. A műtárgyakat a MANK keddi kiállítás megnyitóján adta át a múzeumok vezetőinek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Szentendrén.

A tárca a magyarországi művészeti képzés értő fejlesztésével, az alkotói ösztöndíjak átgondolt fenntartásával és bővítésével, a műteremlakások és művésztelepek hálózatának működtetésével tudja segíteni a tehetség kibontakozását, a művészi megújulást, és azt, hogy egy művész nyugodt körülmények között, egzisztenciális biztonságban, csak az alkotásra figyelve tudjon dolgozni - fogalmazott Fekete Péter az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállításának megnyitóján.

Hozzátette: a MANK értő gondossággal és odafigyeléssel ápolja az alkotómunka tereit, a művésztelepeket, műteremlakásokat.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a kortárs magyar képzőművészet sok, hihetetlenül izgalmas világból áll össze, melyekből most több mint két tucat összegezve, egy helyen ismerhető meg.

Tardy-Molnár Anna, a műteremlakások bérlőkijelölési jogával rendelkező MANK ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy nemcsak a kiállítással teszik közösségivé az alkotásokat, hanem azzal is, hogy a művek közgyűjteményekbe, közösségi tulajdonba kerülnek.

Az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállítása a műteremlakások bérlőinek, valamint a Szentendrei Régi és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep művészeinek alkotásaiból mutat be válogatást.

A tárlaton a fiatal művészgeneráció képviselői mellett olyan alkotók is szerepelnek, akik már a nemzetközi színtér közismert képzőművészei közé tartoznak. A kiállításon 27 művésztől - Aknay Jánostól Verebics Katalinig - láthatók munkák.

A közgyűjteményeknek kedden átadott művek a MANK által kezelt műteremlakások bérlőinek elmúlt évben született új alkotásai. A válogatást szakmai testület végezte, az alkotások nyolc fővárosi és vidéki kortárs művészeti gyűjtemény tulajdonába kerülnek, köztük például a váci Tragor Ignác Múzeuméba, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centruméba, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeuméba vagy a fővárosi Kiscelli Múzeuméba. A 14 művész által készített 23 műtárgy összértéke mintegy hétmillió forint.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!