Kortárs művészeti múzeum épül a szlovéniai Bledben

Kultúra, 2021.02.01

A brit David Chipperfield építész tervei alapján kortárs művészeti múzeumot hoznak létre a szlovéniai tóparti üdülőhelyen, Bledben - közölte a helyi kulturális intézet hétfőn.

A munkálatok tavasszal kezdődnek. Az épület a tó északi oldalán lévő várhegy lábánál kap helyet, a főút mellett, amely a hegy tetejére vezet, ahol a középkor óta vár áll.

A múzeumban Igor és Mojca Lah magángyűjteményének műtárgyai mellett számos világhírű művész alkotásait is kiállítják. A Lah család a negyedik leggazdagabb család Szlovéniában a Manager szlovén magazin 2020-as listája szerint.

A pár már megalapította a svájci székhelyű Lah Kortárs Alapítványt, a múzeumnak pedig a Lah Kortárs Múzeum nevet adta.

A közleményt azt követően adták ki, hogy a sajtóban megjelent: a ljubljanai Artarhiv vállalat megkapta az engedélyt az építkezésre.

Az Artarhiv azt tervezi, hogy a munkálatok megkezdéséig Chipperfield is a helyszínre látogat - amennyiben a járványügyi intézkedések ezt megengedik -, és maga mutatja be a terveket a közönségnek. Az építész - tervezői csoportjával együtt - számos kiemelkedő, hasonló tartalmú projektet készített már világszerte.

A kulturális intézet úgy vélte: a projekt rendkívül fontos Bled számára, mert megvalósítása más, helyi kulturális és turisztikai kínálattal együtt jelentősen növelheti az üdülőváros értékét a művészetkedvelők körében nemcsak Szlovéniában, hanem Európa ezen régiójában is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!