Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás nyílik az ÚjMűhely Galériában

Kultúra, 2021.08.04

Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás nyílik szerdán Cellux - Problem solved címmel a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat augusztus 29-ig látogatható.

A kiállítás anyagát a kortárs művészi ékszer műfaján belül többnyire a konceptuális, illetve a konceptuális és designékszer határán elhelyezkedő tárgyak alkotják, amelyeket kortárs képzőművészeti alkotások egészítenek ki fotók, installációk, videómunkák, intermediális művészeti alkotások formájában - olvasható a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint Roskó Mária ékszertervező, a kiállítás egyik kurátora a tárlat címéről szólva kiemeli, a cellux a köznapiság tárgya, mindennapi gyógyír a minket körülvevő emberi és társadalmi problémákra, szakadásokra, melyeket a gyors eredmény reményében nem anyagában kezelünk, csupán egy celluxdarabbal összeragasztunk, és saját megnyugtatásunkra megoldott problémának tekintünk.

A tárlat címe a kortárs művészi ékszer műfajának egyik központi témájára is reflektál, az érték fogalmának megkérdőjelezésére, amely az ékszerek anyagában, a művészek kompozíciós eljárásaiban, illetve témaválasztásaiban jelenik meg - idézi a közlemény a kurátor szavait.

A kiállított alkotások között a konceptuális ékszerekkel egy térben kapnak helyet a kortárs képzőművészeti alkotások fotók, installációk, videómunkák, intermediális művészeti alkotások formájában, amelyek a társadalmi lét, az énkép, a betegség és annak elfogadása, a látszat és valóság kérdéseit vetik fel a művészek egyéni alkotói programjának részeként.

"A művészékszerek műfajának az elmúlt évtizedekben történt határtágításai nyomán a hagyományos értelemben vett hordható ékszerek a design, az ipar- és a képzőművészet uniójában az objektek, installációk irányába is kibővültek" - áll a közleményben.

A kiállítás kurátora Roskó Mária mellett Récsey Manyi Eszter művészeti menedzser. A tárlaton kiállító művészek között van Baglyas Erika, Benczúr Emese, Csontó Lajos, Égi Marcell, Fábián Veronika, Huber Kinga, Kis Judit, Lőrincz Réka, Szirtes János, Tengely Nóra és Zámori Eszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!