Kotormán László és Kotormán Norbert kiállítása a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen

Kultúra, 2018.09.14

Kerékpárok és Kotormánok címmel nyílt meg Kotormán László és Kotormán Norbert szobrász testvérpár kiállítása pénteken a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen.

A testvérpár két éve bérel műtermet a telepen, amelynek galériájában és kertjében állították ki Norbert fából, valamint László kőből készült szobrait - közölte az MTI-vel pénteken a Hódmezővásárhelyi Művésztelepet üzemeltető Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).

Kotormán Norbert ugyan nem szereti maga jellemezni a munkáit, egy fehérre festett, embert ábrázoló faszoborról mégis elmondta, mintha Buddha-alakot öltene, a mozgatható karok és a forma dőlése azonban az esendőségre hívja fel a figyelmet, ellentétben a szoborképek eredeti, az emberi nagyságot megfogalmazó céljával: "bizonytalanság árad belőle, tökéletes ugyanis az ember életében nincs, csak törekedni lehet arra" - idézi a művészt a MANK közleménye.

Kotormán László nagyrészt korábbi munkáit állította ki, a szobrok közül kettő több mint húszéves, egy azonban éppen a napokban készült el. A nonfiguratív témákat feldolgozó kőszobrász új irányba kezdett érdeklődni: a korábbi stabil, de mozgást magukban foglaló alkotások harmóniáját egy statikusabb munka váltja fel. Ez mintha építőkockákból készült volna, mégis a gravitáció és az egyensúly érzékelésével játszik el. Hogy miként kapcsolódnak munkái mégis testvére figuratív szobraihoz, elmondta: "végső soron mindig az ember áll a középpontban, csupán a nézőpont változik meg az alkotásokban" - olvasható a kommünikében.

A Hódmezővásárhelyi Művésztelep mára a város elszakíthatatlan része, ami komoly hagyományokon épült fel immár 60 éve - hangsúlyozta Rapcsák Katalin alkotóház-vezető.

A művésztelepen indult Nyitott Műtermi Sorozat célja, hogy az alkotókat és munkáikat minél szélesebb körben megismertessék a helyiekkel és a városba látogatókkal. Hasonló lehetőséget teremtenek a MANK által kezelt további alkotóházak és művésztelepek, a Zsennyei, a Szigligeti, a Kecskeméti, a Hódmezővásárhelyi, a Mártélyi és a Galyatetői Alkotóház, valamint a Hódmezővásárhelyi mellett a Szentendrei Régi Művésztelep - közölte a MANK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!