Kovács István Ostrom című diplomafilmje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon

Kultúra, 2019.06.25

Kovács István Ostrom című - korábban diák Oscar-díjjal kitüntetett - diplomafilmjét is műsorra tűzik a pénteken kezdődő csehországi Karlovy Vary-i filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválon Az európai mozi új generációja elnevezésű programban tíz ifjú rendező diplomafilmjét vonultatják fel, köztük az Ostromot.

A film 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

Az Ostrom Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A 23 perces alkotás a filmalap támogatásával készült.

A közleményben felidézik, hogy az alkotás korábban elnyerte az Amerikai Filmakadémia diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is. Cannes-ban pedig a hétvégén megkapta az Európai Reklámfilm-producerek Szövetségének Young Director Award nevű díját a legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilmek kategóriájában.

A kommüniké kitért arra is, hogy Kovács István jelenleg Gasztonyi Kálmánnal közösen az Ostrom mozifilmváltozatán dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!