TV műsor

Kovásznai-kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban

Kultúra, 2018.07.10

A 35 éve elhunyt Kovásznai György festőművész, animációs filmrendező életműve előtt tiszteleg az Ybl Budai Kreatív Ház szerdától látogatható kiállítása.

Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe - áll a Ybl Budai Kreatív Ház által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A 20. századi magyar művészet kiemelkedő alakjaként számon tartott Kovásznai György 1934-ben született Budapesten; a modernizmusból kiinduló, a nyolcvanas évek neoexpresszionizmusát a hetvenes években már megelőlegező festőművész különleges kísérleti animációs filmek alkotójaként, íróként és költőként is ismertté vált.

Mint a közlemény emlékeztet, Kovásznai György 1983-ban halt meg, és életműve az akkori időszakot jellemző betiltások és elhallgatások miatt háttérbe szorult. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása.

Kovásznainak a magyar vizuális művészet történetében egyedülálló munkásságából először 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek kiállítást, 2011-ben pedig a Szépművészeti Múzeumban a világhírű dél-afrikai művész, William Kentridge videóinstallációjával együtt mutatták be Kovásznai György animációs rövidfilmjeit.

Az Ybl Budai Kreatív Házban most megnyíló emlékkiállításon filmjeihez kapcsolódó munkáiból látható válogatás. Kovásznai egész élete során a festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja - emlékeztetnek a szervezők.

"A hidegháború vége után két évtizeddel, az aszinkronitás és a párhuzamos modernitások, a globális assemblage korában élnünk kell azzal a különleges történelmi lehetőséggel, hogy a hidegháborús időszak művészeti produkciói - akár nyugaton, akár keleten keletkeztek - egymással összemérhetők közös referenciatartományuk, a modernizmus talaján. Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet" - idézi a közlemény Iványi-Bitter Brigittát, a kiállítás kurátorát.

A tárlatnak otthont adó Ybl Budai Kreatív Ház májusban nyílt meg a Várkert Bazárral szemben; a Kovásznai György munkásságának emléket állító tárlat július 22-ig várja a látogatókat a frissen megújult, Duna-parti épületben.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!