Kövér László: személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát

Kultúra, 2019.06.21

Kálóczy Lajos példája jól mutatja, hogy személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a reformkori politikus tiszteletére rendezett emlékünnepségen pénteken Pér-Mindszentpusztán.

Kövér László azt mondta: mindannak, amit családunkért és otthonunkért, a körülöttünk élőkért és a településünkért teszünk, országos jelentőségük van, hiszen a haza és a nemzet ezekből a közösségekből áll össze.

Napjainkban azért kell küzdenünk, hogy megőrizzük Európában a jogállamiságot, az európai nemzetek szuverenitását, hogy megőrizhessük gyökereinket és közösségeinket, hitünket és életmódunkat - hangsúlyozta a házelnök. Hozzátette: csak így őrizhetjük meg Európát, és így őrizhetjük meg önmagunkat.

Kövér László kiemelte: Kálóczy Lajos olyan nemzeti szabadelvűséget képviselt, amely a népakaratot tisztelőket nem populistáknak, hanem demokratáknak tartotta, amely a jogokhoz mindig kötelezettségeket is társított, és a szabadság jelszavát a zászlóra tűzve nem elfojtani, hanem érvényesíteni kívánta a népakaratot. Kálóczy Lajos a helyi közéletben akarta megvalósítani a szabadságot, hiszen a rend és az építés embere volt - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szerint a szabadsággal ma is felelősség jár: a mi nemzedékünknek is megvannak a magunk feladatai, amelyeket meg kell oldanunk, a magunk harcai, amelyeket sikerre kell vinnünk. Úgy fogalmazott: az a "rögeszmés balítélet" - Kálóczy Lajos szavaival "boszorkánynyomás" - amely egykor "a bécsi birodalom lelkén ült", most a szabad európai nemzetek szövetségéből akar egy európai birodalmat létrehozni.

Rámutatott: a szabadság csak folyamatos ellenállás révén tartható fenn minden olyan központosított birodalommal szemben, amely mindenkire a saját nyelvét és kultúráját, a maga értékeit, vagy éppen értéktelenségét akarja rákényszeríteni, amely betelepítésekkel akarja megváltoztatni az egyes nemzetek életét.

A kétszáz éve született jogi végzettségű Kálóczy Lajos az 1848-as forradalom és szabadságharc idején volt országgyűlési képviselő, majd rövid időre emigrációba kényszerült. Londonból 1952-ben tért haza, és régiségek, érmék, műkincsek gyűjtésével foglalkozott. Később Győr megye alispánja és ismét országgyűlési képviselője lett, Győr polgári fejlődésének motorja volt.

A Kálóczy Lajos emlékét ápoló emlékbizottságot Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselőjnek fővédnökségével hozta létre idén márciusban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány, Pér-Mindszentpuszta önkormányzata, a Mindszentpusztai Vezseny Egylet és a Kálóczy Baráti Társaság.

Azóta a Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke vezette emlékbizottság egy a Kálóczy család és Kálóczy Lajos élettörténetét bemutató konferenciát rendezett már Mezőörsön, pénteken pedig emlékünnepséget tartottak,a melyen Kálóczy Lajos pér-mindszentpusztai sírját is megkoszorúzták. A későbbiekben Kálóczy-mellszobor felállítását is tervezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!