Krisna-völgyi búcsú lesz Somogyvámoson

Kultúra, 2019.07.07

Őskohó építése, szövés-fonás bemutató és szerencsehozó zarándok körút is szerepel a programok között a hagyományos Krisna-völgyi búcsún, amelyet július 19. és 21. között rendeznek Somogyvámos határában.

Az évente 30 ezer turistát fogadó Krisna-völgyben idén először korhű módon mutatják be a vaskohászat ezer évvel ezelőtt alkalmazott módszerét. Ehhez a helyszínen épített kohót kiszárítják, vas-oxidot kohósítanak, a kohót kibontják, majd az izzó vasat tömörítik és kovácsolják - adták hírül a szervezők a búcsú honlapján.

Kitértek rá: szintén újdonság lesz a szövés-fonás bemutató, amelynek keretében az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kell gyapjút kártolni, lent tilolni, gerebenezni, fonni, növényekkel festeni, karkötőt, táskát, ruhaanyagot és szőnyeget szőni.

A szerencsét hozó zarándoklat résztvevői kalandtúra keretében négy, egymáshoz közel található zarándokhelyet látogathatnak meg a völgyben és kérhetnek áldást egészségükre, családjukra, testi védelmükre, megfelelő szükségleteikre - írták.

Jelezték, Magyarország legnagyobb füstmentes, egészséges családbarát fesztiváljára érkezők a tavalyi búcsúhoz hasonlóan lakóház-látogatás keretében bepillanthatnak a Krisna-völgyi családok életébe, az ötezer éves múltra visszatekintő holin, azaz a színek ünnepén pedig festékporral, festékes vízzel szórhatják, locsolhatják egymást, ha hoznak olyan ruhát, melyet nem sajnálnak.

Közép-Európa legnagyobb ökofalva emellett földbe ásott, vagy fatüzelésű agyagtűzhelyeken, tandori kemencében készült indiai ételkülönlegességekkel, egész napos színpadi programmal, az iskola épületében játszóházzal várja az érdeklődőket - jegyezték meg.

Hozzátették: a látogatók a Valóság show sátorban kipróbálhatják az indiai viseletet, életmódot, a Karma labirintusban új életvezetési tippeket kaphatnak, továbbá jelen lehetnek tűzceremóniával kísért indiai esküvőkön is.

Az állandó programok között szerepel a tehénvédelmi központ, a biokertészet megtekintése, a templomi körséta, a tehénsimogató, és egyebek mellett az ökrösszekér-túra - hívták fel a figyelmet.

A Krisna-völgy 26 évvel ezelőtt jött létre. Az alapítók célja volt, hogy a hely egy békés atmoszféra megteremtésével fenntartható, környezettudatos gazdálkodással "követhető alternatívát nyújtson a mai rohanó világban".

A Krisna-völgyi búcsúról bővebb információk a https://bucsu.krisnavolgy.hu/ oldalon olvashatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!