Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok

Kultúra, 2019.01.09

Különleges koncerttel kezdi az új évet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa. Január 15-én a Zeneakadémián a két Haydn testvér remekműveit adják elő.

Nagyon ritkán játszott művekről van szó. Több mint figyelemreméltó és különös, hogy egy kelet-ausztriai kis falu bognármesterének két fia, Joseph és Michael Haydn beírta magát a zenetörténet aranylapjaira - mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös adásában.

Mint elhangzott, Michael, az ifjabb Joseph árnyékában "húzta meg magát" az elmúlt kétszáz évben, holott egészen rendkívüli, főleg egyházzenei szerző volt Salzburgban. Ahogy Joseph Haydn Esterházy Miklós herceget szolgálta Eszterházán három évtizeden át, úgy Michael a salzburgi érsek alkalmazásában dolgozott.

"A január 15-i koncerten az aprószentekre emlékezünk. A Bibliából ismert történet szerint a háromkirályok meglátogatták Heródest, a zsidók királyát és elmondták neki, hogy Betlehemben születik meg a zsidók új királya. Ettől Heródes megijed, kéri a háromkirályokat, később térjenek vissza hozzá és erősítsék meg a hírt, de azoknak látomásuk van, nem mennek vissza. Heródes meggyilkoltatja Betlehemben és környékén a két év alatti gyermekeket, őket hívjuk aprószenteknek" - jegyezte meg Kovács Géza.

A koncerten a Gyermekkórus adja elő Michael Haydnnak a kicsiny mártírok emlékére írt két oratóriumát, a szerző C-dúr trombitaversenyét pedig Borsódy László fogja megszólaltatni. Az aprószentekhez kapcsolódva Joseph Haydn két műve is felcsendül az esten: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium részletei, valamint az e-moll (Gyász) szimfónia. A zenekart és a gyermekkórust korunk egyik legjobb egyházzenei szakértője, Martin Haselböck fogja vezényelni, közreműködik Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!