Különleges online fotóválogatás Kallós Zoltán fotógyűjteményéből

Kultúra, 2020.10.05

    2020. október 5., hétfő (MTI) -  A Hagyományok Háza egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást tett közzé a weboldalán Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjteményéből - közölte az intéznény hétfőn az MTI-vel.

A 2018-ban elhunyt Kallós Zoltán gyűjteményében található kópiák 1956 és 1983 között készültek a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával - áll a közleményben.

Mint írják, Kallós Zoltán, a Nemzet Művészet címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjtéseiből a táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig táplálkoznak, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában.

Kallós Zoltán népzenei és fotógyűjteménye 2001-től több részletben került a Hagyományok Házába. A Médiatár Archívumában több mint 11.000 fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben. Ezekből tett elérhetővé egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum.

A képek www.hagyomanyokhaza.hu-n, a Hagyományok Háza internetes oldalán találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!