Különleges tárlatvezetésekkel zár a II. Építészeti Nemzeti Szalon

Kultúra, 2019.08.21

Különleges tárlatvezetésekkel, családi délelőttel és térspecifikus táncelőadással várja a közönséget a Tér/Erő címmel megrendezett II. Építészeti Nemzeti Szalon finisszázshétvégéje a Műcsarnokban augusztus 24-25-én.

Az idei szalonon különös hangsúlyt kapott az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás. A finisszázs hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A Műcsarnok közleménye szerint a kiállítás célja a kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett tematikus egységként megjeleníteni a közösségépítést és az építészetben megfogalmazott szolidaritást. Az idei szalon válogatásában és koncepciójában a funkcionális és esztétikai megformálás mellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség szempontjai dominálnak. A 2019-es tárlat kapcsolódó témája a mára legendává vált Miskolci Építészeti Műhely, a jelenkorig áttekintve a csoport kiemelkedő építészeinek munkásságát.

A múltat idéző kiállításrész a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István előtt tiszteleg - áll a közleményben.

A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrál A jövő körvonalai címet viselő egység, amely gyakran futurisztikus elképzeléseket mutat be. Közösség és építészet címmel külön tárlat vizsgálja az építészet és oktatás új lehetőségeit, az építészet alkotói közösséget formáló jellegét, valamint a hátrányos helyzeteket felismerő-segítő szolidáris építészetet.

A záró hétvége első napja családi délelőttel kezdődik, majd Keserü Katalin művészettörténész tart tárlatvezetést, délután pedig a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Mozdulatkórus és Mándy Ildikó Társulata mutatja be Erőtér című térspecifikus előadását.

Vasárnap a II. Építészeti Nemzeti Szalon kurátorai - Fazakas Réka, Markovits Éva, Reischl Szilvia, Dekovics Dóra és Botzheim Bálint - vezetik végig az érdeklődőket a kiállítás egységein, végül a szalon közönségdíjas alkotójának személyes tárlatvezetése zárja a finisszázs programját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!