Kulturális intézmények is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

Kultúra, 2020.10.26

Több ezer kulturális intézmény van, amely az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten, november 21. és 29. között felhívhatja a figyelmet környezet megóvásának fontosságára. Erről Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszélt hétfőn az Eiffel Műhelyházban tartott eseményen.

"Azt kértem valamennyi magyarországi kulturális intézménytől, hogy tekintse át saját hulladékhasznosítási tevékenységét, illetve szervezzen olyan programokat, amelyben a lakosság figyelmét erre felhívják. Bízom abban, hogy a kultúra területe sokat tud tenni az európai cél megvalósítása érdekében" - mondta a kultúráért felelős államtitkár, aki online jelentkezett be a sajtótájékoztatón.

Az eseményen jelen volt Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, aki kiemelte: teátrumukban erőteljes az ifjúsági program, ezért ők elsősorban az ifjúság megszólításával csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez is.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelősállamtitkára beszámolt arról, hogy az ITM tizenkét állomásos programsorozatot tart az Európai Hulladékcsökkentési Héten.

"A kezdeményezés évek óta próbálja megszólítani a lakosságot, a különböző közigazgatási szerveket, az oktatási intézményeket, vállalkozásokat, hogy mindenki gondolja át: saját tevékenysége keretében mit tud tenni a hulladék mennyiségének csökkentéséért" - hangsúlyozta Boros Anita.

Mint elhangzott, az elmúlt tíz évben megduplázódott és harmincra nőtt az Európai Hulladékcsökkentési Héten résztvevő országok száma, miközben hatszorosára emelkedett a végrehajtott akciók mennyisége. Magyarországon tavaly 411 önkéntes akciószervező csatlakozott a felhíváshoz és valósította meg saját ötletét.

"Mind kulturális, mind természeti, környezeti örökségünk olyan pótolhatatlan értékek, amelyek megőrzésével, átadásával tartozunk az utánunk jövő generációknak" - indokolta az államtitkár, miért fontos az akcióban a kulturális intézmények megszólítása.

Az idei magyarországi programok kapcsán az ITM által felkért zsűri választja ki a szakmailag legjobbnak ítélt akcióötleteket. Emellett pályázatot írtak ki annak díjazására is, hogy ki tudja valamilyen hulladékból, feleslegessé vált, kidobásra ítélt dologból elkészíteni a legkreatívabb hazai díjat. Részletes információk a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon találhatók.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet 2009 óta tartják meg minden év novemberének utolsó hetében. A főszervező EWWR (European Week for Waste Reduction) a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten, az adott héten önkéntes akciókat szerveznek Európa-szerte, hogy felhívják a figyelmet a hulladék csökkentésének fontosságára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!