Kultúrával a családokért - Csaknem tízezren vettek részt a pécsi programokon

Kultúra, 2019.01.23

Csaknem tízezren vettek részt két év alatt a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) Kultúrával a családokért elnevezésű projektjében, amelynek keretében mintegy ötszáz ingyenes, a családokat támogató programot szerveztek a Zsolnay Kulturális Negyedben - hangzott el a kezdeményezést értékelő szerdai sajtótájékoztatón.

Vincze Balázs, a kulturális holding ügyvezetője az eredményeket összegezve azt hangsúlyozta: nemcsak szórakozásra és kikapcsolódásra adtak lehetőséget, hanem tudást, tartalmat és segítséget nyújtottak a szülőknek, nagyszülőknek és a családosoknak.

A pályázatban vállalt ötezer látogató helyett csaknem tízezren vettek részt a programokon - közölte, egyúttal méltatta a részt vevő pécsiek nyitottságát.

Görgőy Rita családszociológus, a projekt szakmai vezetője a részletekről elmondta, hogy krízishelyzeteket megelőző és kezelő, valamint ismeretátadó és élményadó programokat, tanácsadásokat, workshopokat, illetve készségfejlesztő tréningeket, művészetterápiás foglalkozásokat is tartottak.

A gyermekes családok mellett a párkapcsolatban lévő, házasság előtt álló fiatalokat és az időseket is sikerült megszólítani a foglalkozásokkal - tette hozzá. A 29 témakört körüljáró mintegy 500 program közül Görgőy Rita példaként említette az Alzheimer Café, valamint a Válás és újjászületés elnevezésű önsegítő csoportok iránti jelentős látogatói érdeklődést.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere kiemelkedően sikeresnek értékelte a kezdeményezést. A programok közül méltatta a ringató foglalkozásokat, illetve a Szülőakadémia című sorozatot, amelynek keretében mások mellett Bagdy Emőke pszichológus és Pál Ferenc atya is tartott előadást Pécsett.

A városvezető a tavalyi Családok évére utalva kitért arra is, hogy megújul a baranyai megyeszékhely bölcsődei és óvodai intézményhálózata és felújítják a gyermekorvosi rendelőket is.

A Kultúrával a családokért programsorozat a Széchenyi 2020 program Védőháló a családokért című projektjébe illeszkedett, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!