Kurtág Márta-emlékest a Budapest Music Centerben

Kultúra, 2020.02.07

Kurtág Mártára, a tavaly októberben elhunyt zongoraművészre, zenetanárra, Kurtág György zeneszerző feleségére és alkotótársára emlékeznek február 19-én tanítványai és tisztelői körében egy koncerttel a Budapest Music Center (BMC) Koncerttermében.

A szervezők a koncert teljes bevételét Kurtág Márta síremlékének elkészítésére ajánlják fel. Aznap lesz Kurtág György 94. születésnapja - közölte a BMC pénteken az MTI-vel.

Az emlékest a japán születésű, világhírű zongoraművésznő, a Kurtág-házaspár által nagyra becsült Ucsida Micuko kezdeményezésére jött létre, akivel kölcsönös jó viszonyt ápoltak.

"Intenzív, rejtélyes, sötét, túlvilági és bensőséges - ezek a kifejezések jutnak eszembe Kurtág György zenéje kapcsán. Ő maga inspiráló és szenvedélyesen őszinte ember, a zenéjén mindazonáltal átsüt a mély szeretet. Ez talán a feleségével, Mártával való rendkívüli kapcsolatának megnyilvánulása. Aki hallotta a Kurtág házaspárt négykezest játszani, tudja, hogy mire gondolok" - mondta Ucsida három évvel ezelőtt, amikor a Kurtág-házaspárt méltatva az általa alapított Franco Buitoni-életműdíjat átadta nekik.

Az esten Ucsida Micuko Franz Schubert B-dúr szonátáját D. 960 adja elő, Heinz Holliger svájci oboaművész, karmester és zeneszerzővel közösen pedig Schumann Három románc Op. 94 című művét interpretálják. Heinz Holliger - aki több alkalommal játszott és tartott mesterkurzust Budapesten - tavaly két szólózongoraművet komponált a Kurtág-házaspár tiszteletére, a koncerten mind a BMC für Márta und Gyuri (27.2.2019) címűt, mind pedig a Márta for piano solo (18.10.2019) művet előadja.

Rajtuk kívül Csalog Gábor és Kemenes András zongoraművész lesz az emlékest szólistája, akik több Kurtág-művet is a közönség elé tárnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!