Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2022.10.06

Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban: a kiállítótérben elhelyezett üvegfalú műhelyben szakemberek a múzeum egyik legértékesebb műtárgyát, a Seuso-tálat restaurálják.

Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Az első magyarországi látványrestaurátor-műhelyről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeum új kiadványait is bemutatták.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi nehéz időszak átvészelése érdekében nehéz döntéseket hoztak meg az elmúlt hetekben. Kiemelte, mindezek ellenére újabb és újabb ötletekkel csalogatják a múzeumba a közönséget és a szakmai közeg számára is ötleteket adnak.

Elmondta: egyes vidéki tagintézményeik átmenetileg nem lesznek látogathatók, de ezt az időt sem töltik tétlenül, az intézmények újragondolása, az új kiállítások megtervezése, szakmai munka zajlik. A Nemzeti Múzeum főépületét azonban a legnehezebb időkben is nyitva kell tartani, és munkájukat semmi más nem legitimálja, mint a közönség figyelme és szeretete, amely napról napra nő - tette hozzá.

Mint mondta, ahhoz, hogy a közönség figyelmét fenntartsák, innovatív megoldásokra is szükség van. Az egyik első ilyen a látványrestaurátor műhely megnyitása, amelynek technikai felszereltsége a legmodernebb, világszínvonalú háttérrel tudják a világ egyik legértékesebb műtárgyát restaurálni.

Kiemelte: amikor több mint egy éve főigazgatónak kinevezték, azzal szembesült, hogy már fél éve nem láthatja a nagyközönség a Seuso-kincs névadó darabját, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a lelet a Kárpát-medencéből származik. A két hete elkészült, eddig próbaüzemben működő műhelyben a közönség láthatja a tálat, amit a látogatók nagy érdeklődéssel fogadtak. A műhely jelentősége abban áll, hogy a közönség megismerheti műtárgyat és azt a folyamatot is, amelynek révén a műtárgy kiállítható állapotba kerül.

Kiemelte: a látványrestaurátor műhely létrehozása inspirációt, ösztönzést jelenthet a fiataloknak, hogy ők is ezt a szakot, pályát válasszák. Szükség van képzett szakemberekre, ez a műhely arra is jó, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a gyönyörű szakmára - jegyezte meg.

Elmondta: a következő látványrestaurátor műhelyt az esztergomi várban a jövő év elején valósítják meg.

A főigazgató szólt arról is, hogy évtizedek óta nem működő sorozataikat indították újra, kétnyelvű és csak idegennyelvű kiadványokat is megjelentetnek. Az új kiadványok kiemelkedő sikerrel szerepeltek a könyvfesztiválon - mondta, hozzátéve: a továbbiakban is számos új kiadvány megjelentetését tervezik.

Mráv Zsolt régész, szakmuzeológus a Seuso-kincs történeti jelentőségéről beszélt. Kiemelte: a restaurálás alatt álló Seuso-tál az egész leletegyüttes kulcsdarabja, amelynek fontos történeti jelentősége van, és az is ennek köszönhető, hogy a Nemzeti Múzeumban látható a leletegyüttes. Szólt arról, hogy a tál mit jelenthetett a tulajdonosa számára, és milyen üzenetek közvetítésében volt segítségére a lakomák alatt. Beszélt a tál szerepéről a Seuso-kincs magyarországi származásának felismerésében és az ennek igazolására irányuló kutatásokban.

Németh Norbert fém-, ötvösrestaurátor-művész elmondta: a tál restaurálása több éve zajló folyamat, nagy mérete miatt egy időben több restaurátor dolgozik a feladaton, különböző új technikákat, egyedileg készített célszerszámokat, innovatív eljárásokat alkalmaznak, új anyagokat vetnek be.

Szólt arról, hogy a tál sérülékeny anyaga és érzékeny díszítményei miatt a nagyfokú precizitást igénylő beavatkozásokat speciális mikroszkópok alatt végzik. Az aprólékos folyamatok bemutatását egy kivetítőn kísérhetik figyelemmel a látogatók. "Fantasztikus élmény, nagy szakmai elismerés, hogy itt dolgozhatunk ezen a műtárgyon" - mondta, hozzátéve: a látványrestaurátor műhely elkészültével ebbe az élménybe, munkafolyamatba a látogatókat is be tudják vonni, testközelből élhetik át azt, hogy egy ilyen ezüsttálat milyen lehet restaurálni.

A múzeum új kiadványait Mészáros Balázs szerkesztőségi csoportvezető mutatta be. Kiemelte a Műtárgyvédelem című sorozat új kötetét, mint mondta, az 1974-ben indított sorozat többéves kényszerszünet után idén jelent meg újra. Többek között szólt a The Renaisssance Studiolo in Europe című angol-francia-olasz nyelvű tanulmánykötetről, továbbá az Archaeologia Hungarica, valamint a Folia Historica sorozat új darabjairól.
(MTI)

Galériánk

Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!