Látványtér 2022 - Odaítélték az év díszlet- és jelmeztervezőjének díjait

Kultúra, 2022.01.28

Az év díszlettervezője díjat Fekete Annának, Az év jelmeztervezője díjat pedig Giliga Ilkának ítélték oda a Látványtér 2022 címmel a FUGA - Budapesti Építészeti Központban megrendezett kiállításon. Az ország legjelesebb díszlet- és jelmeztervezőinek munkáit bemutató tárlat hétfőig látogatható.

A Látványtér 2022-t, az év díszlet- és jelmeztervezője országos, évenkénti szakmai kiállítás díjátadóját - amelyen az előző évi díjazottak is átvehetik elismeréseiket - a járványhelyzet miatt a tervek szerint az idén áprilisban, szabadtéren rendezik meg - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint kiemelik, a tárlaton az ország legjelesebb díszlet- és jelmeztervezői mutatják be a közönségnek az elmúlt színházi évad általuk legjelentősebbnek ítélt egy-egy alkotását. Bemutatkoznak első alkotásaikkal a pályakezdő fiatalok, ez a megismerési lehetőség segítséget ad pályájuk sikeres folytatásához.

A díjakat szakmai szavazás alapján ítélték oda, maguk a kiállító tervezők döntötték el, hogy melyik alkotást tartották a tárlaton szereplő munkák közül a legjobbnak.

Fekete Anna a Stúdió K Nero című előadásának díszletért kapta az elismerést. A darab szövegkönyvét Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján Garai Judit írta, a produkció rendezője Hegymegi Máté.

Giliga Ilka a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jógyerekek képeskönyve című produkciójának jelmezterveiért kapta a díjat. Phelim Mcdermott és Julian Crouch darabját a The Tiger Lillies zenéjével és dalszövegeivel, Parti Nagy Lajos átiratában, szintén Hegymegi Máté rendezésében mutatták be.

Balla Ildikó, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállítás keretében 2010 óta ítélik oda az év jelmez- és díszlettervezője díjakat. Maga a díj jelképes, a szakma elismerésén van a hangsúly.

Kiemelte: az idén egy újabb díjat alapítottak. A bábszínházi alkotók munkáját elismerő díjat elsőként Hoffer Károly színész-rendezőnek, báb- és látványtervezőnek ítélték oda a Budapest Bábszínház Frankenstein című produkciójáért. Nick Dear Mary Shelley regényéből készült színpadi átdolgozását Keresztes Tamás rendezésében mutatták be.

Balla Ildikó elmondta: a tavalyi évben megrendezett Látványtér 2021 című kiállítás közönségdíját díszlettervezőként Cziegler Balázs kapta meg a Budapesti Operettszínház Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő című előadásáért. Jelmeztervezőként Bujdosó Nóra nyerte el a közönségdíjat az RTL Klub Koós György rendezésében készült Álarcos énekes című produkciójáért.

A január 14. óta a FUGA-ban látható, a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) honlapján online is megtekinthető reprezentatív szakmai kiállítása gazdag válogatást ad az elmúlt színházi évad alkotásaiból. A tárlat látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videofelvételeket mutat be.

A kiállításon Antal Csaba, Balázs Juli, Balla Ildikó, Bartos Letícia, Berzsenyi Kriszta, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Devich Botond, Fekete Anna, Giliga Ilka, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Izsák Lili, Bianca Imelda Jeremias, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Molnár Zsuzsa, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Pajor Patrícia és Herman Anett, Palya Gábor, Szelei Mónika, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Virág Vivien, Wunder Judit, valamint Zeke Edit munkája látható.

A kiállításának online megnyitója és Németh Gábor író tárlatvezetése a FUGA YouTube-csatornáján, a kiállítás anyaga a MALÁT honlapján, a http://stagedesign.hu oldalon érhető el.

A közönségdíjra a szervezők az idén is egész évben várják a szavazatokat a MALÁT honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!