Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől online

Kultúra, 2020.10.10

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében, az érdeklődők négy alkotás tekinthetnek meg.

Az intézet tájékoztatása szerint a májusi Lengyel Filmtavaszt nem tudták teljes mértékben megvalósítani, ezért a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívják.

Mint írják, a kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj - köztük az Oscar-díj - igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét.

A 26. Lengyel Filmtavasz - Ősszel elnevezésű program kínálatában négy olyan alkotás szerepel, amelyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően.

Csütörtök este láthatják az online jegyet vásárló nézők a Bartosz Kruhlik által rendezett Szupernóva című filmet, amelyben három férfiről szól. "Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve" - olvasható az ajánlóban a filmről, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

Péntek este Lukasz Grzegorzek filmjét, Az edző lánya című alkotást vetítik, amely egy fiatal teniszező lány és apja kapcsolatán keresztül mutatja be a tinédzserek problémáit és egy felnőtt férfi dilemmáit. A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar-lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak.

A szombati esti programban Jan Komasa mozija, a Corpus Christi szerepel. A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket. A filmet Oscar-díjra jelölték és sok fesztiválon is díjazták.

Az őszi lengyel vetítéssorozat vasárnap este Maciej Pieprzyca "Ikarosz. Mietek Kosz legendája" című filmjével zárul. A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból "láthat" és körülírthatja a világot. Kiváló klasszikus zongoraművésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb dzsesszzongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.

A Lengyel Filmtavasz - Ősszel filmjeire már elérhetők a jegyek a https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel linken, a Lengyel Filmintézet az első 300 vásárló számára ingyenes mozizást biztosít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!