Liszt-művek szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok estjén

Kultúra, 2019.02.20

Liszt Ferenc művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok estjén Mariangela Vacatello zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével pénteken a Müpában.

A hangversenyen a Les Préludes, az Esz-dúr zongoraverseny és A négy elem (Les quatre élémens) hangzik el Mariangela Vacatello zongoraművész, a Honvéd Férfikar (karigazgató Strausz Kálmán) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

A Les Préludes Liszt egyik leggyakrabban előadott szimfonikus költeménye, amelyet Alphonse de Lamartine (1790-1869) Költői elmélkedések című munkája ihletett. A darabot 1854-ben mutatták be Weimarban, 1856-ban jelent meg nyomtatásban, Lipcsében.

Mariangela Vacatello zongoraművész előadásában az Esz-dúr zongoraversenyt hallhatja a közönség. A mű első vázlatait Liszt 1830 táján vetette papírra, majd a weimari időszakban kezdte részletesebben kidolgozni a kompozíciót, öt változatot készített. A bemutató 1855. február 17-én volt Weimarban, ahol Liszt maga játszotta a zongoraszólamot és Berlioz vezényelt.

A koncert utolsó darabja igazi unikum, A négy elem (Les Quatre Élémens) a koncerten Gémesi Géza rekonstrukciójában hangzik el. Joseph Autran provanszi költő költeményeit Liszt 1845 tavaszán zenésítette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!