Madarász Ivánt újraválasztották az Artisjus elnökének

Kultúra, 2018.01.11

Újabb kétéves ciklusra megerősítette elnöki pozíciójában Madarász Ivánt az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

A szervezet szerzőkből álló vezetősége e heti tisztújító közgyűlésén 2020 elejéig választotta elnökévé Madarász Ivánt, aki már 2014-től betölti ezt a posztot.

"Úgy értékelem, hogy harmadszori megválasztásomban a magyar szerzői jogvédelem folyamatossága fejeződik ki. Az elkövetkező ciklusban is arra törekszem, hogy az elmúlt időben kialakult műfajok közötti szolidaritás tovább erősödjék" - idézte Madarász Ivánt a szervezet által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Mint írták, az Artisjus tevékenysége különösen fontos a szerzői közösség számára, hiszen az utóbbi években a szerzői jogdíj a magyar zenei alkotók kiemelten fontos bevételi forrásává vált. Az Artisjus évente mintegy 15 ezer 500 magyar alkotónak fizet ki jogdíjat.

Az Artisjus Egyesület vezetőségében Czutor Zoltán (könnyűzene), Malek Miklós (könnyűzene), Szabó Áron (könnyűzene), Victor Máté (könnyűzene), Hollós Máté (komolyzene), Madarász Iván elnök (komolyzene), Sugár Miklós (komolyzene), Tihanyi László (komolyzene), Szkárosi Endre (irodalom), valamint a Universal Music Publishing EMB képviseletében Boronkay Antal szerepel.

A jogvédő szervezet és jogelődjei elnöki tisztét 1907-től napjainkig sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, ismét Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, ismét Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté és Madarász Iván töltötte be.

Az 1949-ben született Madarász Iván számos szakmai elismerés, köztük a Kossuth-díj, az Erkel Ferenc-díj és a Bartók-Pásztory-díj birtokosa, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Kossuth-díját az emberi hang és a hangszeres technika újabb módozatainak kutatására építő, több zenei műfajban is jelentős műveket kiérlelő, gazdag zeneszerzői pályája elismeréseként kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!