Magyar alkotások a cshongdzsui iparművészeti biennálén

Kultúra, 2019.10.07

Kiemelkedő magyar iparművészek és kézművesek alkotásaiból rendeznek kiállítást a kedden kezdődő cshongdzsui iparművészeti biennálén, Dél-Koreában. Az eseményen Dánia és Magyarország szerepel meghívott vendégként - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az MTI-vel hétfőn.

A magyar alkotók egy csaknem 3000 négyzetméteres régi dohányfeldolgozó üzem csarnokában, Sára Ernő kurátor koncepciója alapján mutatkoznak be a biennálén. A kéz - ami összeköt című kiállítás a kézműves iparművészet műfajainak és jeles alkotóinak munkáiból válogat, a generációkon át megőrzött, fenntartott és időről időre megújított ősi, feledésbe merült technikák és anyagok újraértelmezését és változásait bemutatva - olvasható a közleményben.

A csaknem 70 műtárgyból álló kollekció a magyar textilművészet, ötvösség, kerámia- és porcelánművészet, bőr, grafika, papírművészet, belsőépítészet, üvegművészet, valamint a magyar népművészet szövő, hímző, fafaragó, csontkarcoló mestereinek remekműveit sorakoztatja fel. A kézműves tárlaton október 26-án rendezik meg a Magyar Napot, amelyen Néma Júlia keramikusművész tart előadást a magyar és koreai kerámiaművészet kapcsolódási pontjairól, emellett a Csillagszeműek táncos előadását is láthatják az érdeklődők.

A közlemény felidézi: Magyarország és a Koreai Köztársaság idén ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulóját, de a két ország kulturális kapcsolatai egészen a 19. század végéig nyúlnak vissza. Budapesten 2012-ben nyílt meg a Koreai Kulturális Központ, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) ugyanezen évben vezették be a koreai tanszéken az MA képzést, Dél-Koreában pedig magyar tanszék alakult a Hankuk Egyetemen.

Dél-Korea számos alkalommal adott lehetőséget magyar művészek számára: szimfonikus zenekarok vendégszereplése mellett magyar színház- és filmfesztivált is rendeztek már az ázsiai országban. A koreai himnusz szerzője, An Ikthe a budapesti Zeneakadémián Kodály Zoltán tanítványa volt, szobra ma a Városligetben látható.

A konferenciákkal, művészeti vásárral és versenyekkel színesített iparművészeti biennálé november 17-ig várja látogatóit a dél-koreai Cshongdzsuban - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!