Magyar és vatikáni levéltári szakértők tartanak konferenciát Rómában

Kultúra, 2022.10.04

Levéltárak és könyvtárak mint hidak címmel tartanak tudományos találkozót a vatikáni Cancelleria palotájában a magyar szentszéki nagykövetség szervezésében kedden délután. 

A Szentszék és Magyarország közötti levéltári együttműködésről és annak további lehetőségeiről szól a konferencia, melyen többek között felszólal Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Apostoli Levéltárt vezető prefektus, valamint Varga Lajos váci segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar kulturális referense, aki maga is elismert levéltáros. 

A szentszéknél működő nagykövetség rendezésében megvalósuló találkozón részt vesz Johan Ickx, a szentszéki államtitkárság történeti levéltárának igazgatója, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Németh András történész, aki csaknem tíz éve a Vatikáni Könyvtárban dolgozik és főszerkesztője az idén indult Vatikán Library Review folyóiratnak.  

A konferencia helyszíne is jelentősnek számít, mivel az egykori pápai kancellária épületében zajlik, a római Cancelleria palotájában, amely a Vatikán Állam tulajdona.  A szakmai és kulturális kapcsolatteremtést szolgáló konferencia ötletgazdája Tóth Krisztina történész, aki levéltári delegátus a szentszéki nagykövetségnél. A kutató az MTI-nek elmondta, hogy a Rómában található levéltárakból, könyvtárakból, tudományos intézetekből és egyetemekről több mint ötvenen fogadták el a konferenciára való meghívást. Kifejtette, hogy a konferencia alkalmat ad a Szentszék és Magyarország tudományos intézetei közötti párbeszédre és az intézményes kapcsolatok elmélyítésére.   
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!