Március 15. - Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban

Kultúra, 2019.03.14

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kossuth-kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban.

Március 15. - Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a megnyitón hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetében Debrecen méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig 170 évvel ezelőtt sorsfordító események helyszíne volt a város.

Példaként említette az 1849. április 14-én elfogadott Függetlenségi nyilatkozatot, amelyet Kossuth Lajos többszöri próbálkozás után végül a nyilvánosság segítségül hívásával, nyílt ülésen fogadtatott el a Nagytemplomban.

Hozzátette: a tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a Függetlenségi nyilatkozat Kossuth által írt eredeti fogalmazványát is, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárától kapott kölcsön a Déri Múzeum. A kiállított tárgyi emlékek és interaktív élmények alkalmat adnak arra, hogy Debrecennek a reformkorban és a szabadságharcban betöltött szerepét méltóképpen megismerjék a látogatók - mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a szabadságot és a hagyományt tisztelő debreceni szellemiség ott volt a reformkor közvéleményében.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény idei időszaki kiállításai két motívumhoz kötődnek. Az egyik Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója, a másik pedig a szabadságharc legdicsőségesebb, 1849. január és május közötti időszakának 170. és Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója. Kiemelte: a tárlat bemutatja a kor debreceni és magyarországi belpolitikai eseményeit, és foglalkozik a szabadságharc emlékezettörténetével is.

A Kossuth Lajos azt üzente. című, május 26-ig látható kiállításon a többi között Kossuth-portrék, kisplasztikák, korabeli bankók és pénzérmék láthatók, de az érdeklődők megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.
(MTI)

Galériánk

Március 15. - Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban Március 15. - Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!