TV műsor

Mary Beard brit történész kapta az Asztúria hercegnője-díjat társadalomtudományok kategóriában

Kultúra, 2016.05.25

Mary Beard, brit történész, a Cambridge-i Egyetem klasszikafilológia-professzora kapta idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat társadalomtudományok kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Ovideoban.

A döntőbizottság méltatásában kiemelte Mary Beard rendkívüli képességét, amellyel az ókori világ örökségét átülteti a jelenkorba, ezáltal egy speciális tudást tesz hozzáférhetővé a nagyközönség számára. Emellett napjaink egyik legnagyobb hatású brit értelmiségének tartják.

A 61 éves tudóst saját bevallása szerint fiatal kora óta erősen motiválja az az egyetemi tanulmányai alatt szerzett tapasztalat, hogy sokan megkérdőjelezik a nők tudományos képességeit. Ezért már pályája kezdetétől nagyon fontos számra a feminista látásmód. "Igazán nem értem, hogy lehet nőnek lenni, és feministának nem" - nyilatkozta egyszer.

Mary Beard a Cambridge-i Egyetemen diplomázott, és ott szerzett doktorátust is Ciceróból írt disszertációjával. 2004-ben kapott katedrát a világhírű oktatási intézményben. A londoni King's College-ban tanított 1979 és 1983 között, 2008-ban a Kaliforniai Egyetem vendégelőadója volt.

A tanítás mellett mintegy tucatnyi könyvet írt az ókori rómaiak életéről, több művet szentelt Pompejinek, és még egy ókori viccgyűjteményt is szerkesztett Róma humora címmel.

Nagy ismertséget hozott számára a BBC-nek készített több ismeretterjesztő televíziós sorozata, amelyeket maga írt, és amelyekben ő maga kalauzolta végig a nézőket az eredeti olaszországi helyszíneken, közel hozva az ókori mindennapokat a mai emberekhez. Tudását újságcikkekben és rádióműsorokban is megosztotta.

Mary Beard tagja a Brit Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Művészeti Akadémiának és az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának is, munkásságát elismerték egyebek mellett Wolfson Történelmi Díjjal és Bodley-medállal.

Az Asztúria hercegnője-díjra társadalomtudományok kategóriában idén 37 jelölés érkezett, köztük magyar tudós is volt, azonban a zsűri sosem hozza nyilvánosságra a jelöltek nevét.

Az elismerést tavaly Esther Duflo francia közgazdász vehette át.

Az Asztúria Hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, amikor a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

A kitüntetést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!