Még egy hétig látogatható a Várkert Bazár első világháborús kiállítása

Kultúra, 2022.09.10

Még egy hétig lehet megtekinteni a Várkert Bazárban az Új világ született 1914-1922 című időszaki kiállítást, amely az első világháború centenáriuma alkalmából nyílt meg 2018 őszén - közölte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány az MTI-vel.

A szeptember 18-ig nyitva tartó nagyszabású kiállítás három részből áll és több mint kétezer négyzetméteren mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit - olvasható a közleményben.

Mint írták, a látogatók három szinten, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető bőséges információn és izgalmas kisfilmeken keresztül kapnak átfogó képet az első világháborúról a tárlaton, amelynek főkurátora Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója.

"A nagyszabású kiállítás szakított az eddigi klisékkel. A győztesek, illetve a totalitárius diktatúrák által sulykolt hazugságokkal vagy féligazságokkal szemben bemutatta, hogy a hamar világméretűvé váló összecsapásnak valójában nem volt egyetlen európai győztese sem. Egész Európa belerokkant a háborúba, elveszítette vezető szerepét, az Egyesült Államok pedig megszerezte a világ feletti uralmat. 1914-1918 között új világ született, a háború újrarajzolta a térképeket, áthelyezte a világgazdaság súlypontjait, új ideológiákat és izmusokat segített hatalomba. Mindez pedig meghatározza a jelenkor történéseit" - írták a közleményben.

"Ez a kiállítás a gonoszságot mutatja be, de a szabadságról szól. Arra biztat mindenkit, ne hagyja magát mások által befolyásolni. Harcoljon a saját gondolataiért, a saját igazáért. Ez a kiállítás az őszinteség kiállítása" - összegezte Schmidt Mária.

A kiállítás három részben mutatja be az első világháború történetét. Az Új világ született - 1914-1922 című átfogó tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg Európai testvérháború, a második szakasz pedig 2016 novemberében A háború urai alcímen. A kiállítás utolsó része, Új világ született elnevezéssel 2018 ősze óta látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!