Meghalt 88 éves korában Enzo Mari olasz ipari formatervező művész

Kultúra, 2020.10.20

Meghalt 88 éves korában Enzo Mari modernista olasz ipari formatervező művész, számos olasz világmárka, köztük az Artemide és az Alessi tervezője - írták a helyi lapok.

A halálhírt Stefano Boeri, a milánói Triennale építészeti és ipari formatervezési múzeum igazgatója jelentette be hétfőn a közösségi médiában. A múzeumban három napja nyílt meg a Mari több mint 60 éves pályafutása előtt tisztelgő retrospektív kiállítás.

"Ég veled, Enzo. Gigászként mentél el" - írta Boeri a Twitteren.

Az 1932-ben Novarában született Mari a milanói Accademia delle Belle Artin szerzett diplomát. Már az ötvenes évektől kezdve élénk alkotótevékenységet folytatott, modern művészeti kiállításokon vett részt, többször állították ki alkotásait a Velencei Biennálén és a Milánói Triennalén, mely a későbbi múzeum alapját adta - írta az Il Fatto Quotidiano.

A művészi tevékenység mellett korán bekapcsolódott az ipari formatervezésbe és a kiállításszervezésbe.

Karrierjét a termékek új formáinak és jelentéseinek folyamatos kutatása és kipróbálása jellemezte, sokszor az ipari formatervezés hagyományos formáival szembe helyezkedve.

Híres munkái közé tartoznak a Driade cég Soft Soft székei, a Rexite cég Delfina összecsukható széke, a Tonietta-szék a Zanottától vagy a Putrella-tálca.

Mari híres volt radikális jobboldali nézeteiről, megvetette a hatásvadász dizájnt, kizárólag a formára és a funkcióra koncentrált.

Haláláról - sokak mellett - megemlékezett Beppe Sala milánói polgármester és Dario Franceschini olasz kulturális miniszter is, aki a 20. századi olasz dizájn egyik legnagyobb mesterének nevezte Marit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!