Meghalt Sára Sándor - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti Sára Sándort

Kultúra, 2019.09.22

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a vasárnap életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas, Balázs Béla-díjas operatőrt, filmrendezőt, a nemzet művészét, a Duna Televízió első elnök-főigazgatóját - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.

Az 1933. november 28-án Turán született Sára Sándor dokumentumfilmekkel kezdte pályáját, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Első meghatározó rendezése a 17 perces Cigányok volt 1962-ben - olvasható a tárca közleményében.

Filmjeiben, például a tanyasi életről szóló Vízkereszt, majd az ingázókkal kapcsolatos Oda-vissza című alkotásokban korának érzékeny pontjaival foglalkozott. A sok kényes téma miatt azonban csak egy-két évvel később jelenthettek meg filmjei, de rövidfilmjeinek nemzetközi sikere felhívta rá a figyelmet Magyarországon is.

Sára Sándor filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki - hangsúlyozza a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!