Meghosszabbították a Novohrad-Nógrád Geopark európai szervezeti tagságát

Kultúra, 2019.02.25

Újabb négy évre meghosszabbították a Novohrad-Nógrád Geopark UNESCO Globális Geopark hálózati tagságát.

A régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális értékek bemutatásán dolgozó, 64 Nógrád megyei és 28 szlovákiai települést magában foglaló geopark 2010-ben vált a hálózat tagjává, és 2014 után már másodszor újította meg sikeresen címét. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették hétfőn Salgótarjánban.

Fekete Zsolt, a város polgármestere fontos mérföldkőnek nevezte a döntést a geopark területén lévő nógrádi és dél-szlovákiai települések számára. Mint mondta, a cím megszerzése előnyt jelenthet az európai és hazai források bevonásához a természeti környezet további megfelelő módon való bemutatására, programok biztosítására, az értékek közvetítésére.

Az UNESCO által kijelölt szakértők 2018 júliusában tartottak négynapos ellenőrzést a területen, majd augusztus végére elkészítették jelentésüket, a hivatalos eredmény pedig februárban született meg - mondta el Dániel Zoltán alpolgármester. Közlése szerint egy geoparki felülvizsgálat három eredménnyel zárulhat: piros kártyát kap, amelyet súlyos hiányosságok miatt kizárnak, a sárga azt jelzi, hogy néhány kérdéskörben jelentős változtatásokra van szükség, a zöld kártya pedig újabb négy éves nemzetközi tagságot jelent.

Az alpolgármester a geopark működésével kapcsolatban megfogalmazott európai ajánlások között említette, hogy a jövőben kiemelten kell kezelni a geopark bemutatását a világörökségi Hollókőn, azt, hogy érdemes bemutatni a kőbányászat hatását a regionális fejlődésre és hogy érdemes együtt fejleszteni a füleki vár régészeti és geológiai emlékeit.

Dániel Zoltán elmondta: a geopark jellemzően pályázati segítséggel valósít meg támogatásokat. Számos tanösvény kialakítása, megújítása mellett ide sorolta az eresztvényi látogatóközpontot - amely tavaly negyvenezer látogatót fogadott - , valamint a salgóbányai Geocsodák Házát, és mint mondta, a Modern Városok Program részeként hamarosan egy 22 milliárd forint összértékű fejlesztés kaphat zöld utat.

Kitért arra is, hogy a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark tevékenységét szlovák oldalon Füleken a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása, míg magyar oldalon a salgótarjáni nonprofit kft. szervezi, utóbbit idén is több mint 30 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megyei önkormányzat a TOP forrásokból út- és kerékpárút fejlesztéseket is segített, hogy a geopark megfelelő szolgáltatásokat nyújthasson a látogatóknak.

Agócs Attila, a szlovákiai Fülek polgármestere a cím újbóli elnyerését az infrastrukturális fejlesztések, a tudományos ismertterjesztésben végzett munka, a szolgáltatók közötti együttműködés elismerésének nevezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!