Megkezdődött az Európai Régészek Szövetségének 28. éves találkozója Budapesten

Kultúra, 2022.08.31

Megkezdődött szerdán Budapesten az Európai Régészek Szövetségének (European Association of Archaeologists - EAA) 28. éves találkozója.

Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Magyarország hatalmas történeti és régészeti hagyatékkal bír, ezért nem véletlen, hogy ezúttal Budapesten tartják ezt a konferenciát - hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Várkert Bazárban tartott megnyitó ünnepséget követően a közmédiának.

A miniszter felidézte, hogy már a Nemzetközi Antropológiai és Ősrégészeti Szövetség 146 évvel ezelőtt, Budapesten megrendezett 8. kongresszusa során is világos volt, hogy Magyarországnak, a Kárpát-medencének az öröksége és a szellemi ereje révén sok mondanivalója és mutatnivalója van a világnak.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az EAA 28. éves találkozója, amely újra összehozza az európai és Európán kívüli régészeket és örökségvédelmi szakembereket, különös lehetőséget biztosít a Kárpát-medence régészetének bemutatására.

A konferencia logóját a Seuso-kincs egyik korsójának díszítőeleméből állították össze. Az eredeti darabot a múzeumban lehet megtekinteni másik 13 nagyméretű, a 4. században készült ezüstedénnyel együtt - hívta fel a figyelmet Virágos Gábor.

Az idei összejövetel legfőbb célkitűzése, hogy az európai régészeti intézményekben dolgozó kollégák segítséget nyújtsanak egymásnak a szakma fontos szempontjainak meghatározásában és tudományos eredményeinek közreadásában. Mivel az elmúlt két évben online rendezték meg a konferenciákat, nem volt lehetőség a személyes találkozókra.

A szombatig tartó konferenciára mintegy 1700 résztvevőt várnak, köztük sok fiatal, pályakezdő kutatót is. A tanácskozás témái között kiemelten szerepel a Kárpát-medence régészete, valamint a klímaváltozás és társadalmi hatásainak kutatása a múlt társadalmaiban.

A többezres tagságú Európai Régészek Szövetsége 1994-ben alakult Ljubljanában, és minden évben más európai nagyvárosban, általában egyetemi városokban rendezi meg éves találkozóját. Az idei, budapesti rendezvény házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben.

A megnyitó eseményen felszólalt többek között Borhy László, az ELTE rektora és Bánffy Eszter, az EAA magyar elnöke is.

A rendezvényre legnagyobb számban Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Magyarországról érkeznek régészek, de jönnek többek között az Egyesült Államokból és Chiléből is.

A régészeti konferencia részletes programja a www.e-a-a.org weboldalon található meg.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten Az Európai Régészek Szövetségének éves találkozója Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!