Megnyílt a Harag György-emlékév Gyulán

Kultúra, 2020.10.01

Megnyílt a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művészének, Harag Györgynek szentelt emlékév csütörtökön Gyulán.

Harag György életműve felemel a veszteségeinkből. Azt mutatja meg, hogyan lehet európainak, közép-európainak, magyarnak, egy szétszaggatott nemzet részének lenni - fogalmazott a megnyitón Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára.

Felidézte, hogy Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori igazgatója vetette fel a megemlékezés ötletét, amely végül egy emlékévvé nőtte ki magát. Az nem volt kérdés, hogy Gyulán legyen a megnyitó, ugyanis a békési város különösen fontos helyszín volt a rendező magyarországi munkásságát tekintve: 1978. július 13-án itt mutatták be rendezésében a Caligula helytartója című drámát, az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben.

A megnyitón leleplezték a több mint negyven tablóból, közel kétszáz fotóból álló életmű-kiállítást, amelyet a pályatársak, kritikusok, színháztörténészek háromnyelvű (magyar, angol, román) szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival egészítettek ki.

A tárlat Gyulán október 16-ig tekinthető meg, a tervek szerint október 20-án Győrben, november 9-én Budapesten mutatják be, majd jövőre elviszik Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Szabadkára, Margittára és Bukarestbe is.

Kucsera Tamás Gergely elmondta, hogy az emlékév során egy kétkötetes könyvet is kiadnak Egy Európai Kolozsváron - Harag György színháza címmel. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a másodikban pedig számos még sosem publikált Harag György-írás, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek majd.

Hozzátette, hogy készül egy dokumentumfilm is a rendezőről, és az MMA In Memoriam sorozatát kiegészítik Harag György életműve mellett például Szabó Zoltán és Bánffy Miklós bemutatásával is.

A főtitkár megjegyezte, hogy az emlékévet eredetileg idén márciusban nyitották volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban el kellett halasztani a megnyitót. Jövő tavaszra terveznek Gyulán egy diákszínjátszó szemlét, amelyen nyolc középiskolai és két egyetemi társulat mutat be Harag Györgyhöz kötődő tízperces darabokat.

A megnyitón Lukács Sándor színművész, az MMA rendes tagja a Caligula helytartója című előadásról és Harag György munkásságáról beszélt. Kiemelte, hogy mindmáig legnagyobb színészi élményét köszönheti a rendezőnek és a darabnak.

Mint kifejtette, Harag György tudta, hogy a rendezői önkény sehova sem vezet, barátként tekintett a színészekre. Mindig újra törekedett, sosem akart ismételni. Munkája során használta az effekteket és a látványelemeket, de azok sosem nyomták el a színészi teljesítményt. 1970-től a 80-as évek elejéig a világ legnagyobb rendezői közé tartozott - vélekedett Lukács Sándor.

Csütörtökön bemutatták Márkus Béla irodalomtörténésznek, az MMA levelező tagjának Át akarta ölelni az egész világot - Harag György színháza című könyvét. Archív felvételekből összeállítottak egy filmet is Harag György rendezéseiről, amelyet szintén megtekinthetett a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!