Megnyílt a Magyar Kézművességért Alapítvány tárlata a Duna Palotában

Kultúra, 2021.07.28

Magyar Kézművesség - 2021., valamint a virág a művészetben - kézműves szemmel címmel nyílt meg a Magyar Kézművességért Alapítvány kettős tematikájú kiállítása szerdán a budapesti Duna Palotában. A tárlat középpontjában a virág mint szimbólum áll.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a kiállítást megnyitva kiemelte: az IPOSZ által alapított Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) már több mint negyedszázada hirdet tematikus kiállításokat és készít a tárlat anyagából albumokat. Az AMKA az idén is megrendezte nyári kiállítását, immár 28. alkalommal.

Az elmúlt nehéz időszakról szólva kiemelte, hogy az idei kiállítás az összefogás, az elhivatottság, a művészet szeretete és az egymás iránti tisztelet jegyében valósult meg. A tárlat létrejöttéért köszönetet mondott az alkotóknak, a támogatóknak, a zsűrinek és az alapítvány tagjainak.

A kiállításon való részvételre az alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve hirdetett pályázatot tárgyalkotók számára. A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók - népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - maximum három olyan alkotással vehettek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek.

Németh László elmondta: az idei pályázatra beérkezett művek két téma körül csoportosultak. Egyrészt a szabadon választott tematikájú, de a mai világunkban használható, az emberi kéz teremtő erejét bizonyító alkotások érkeztek be, másrészt, a virág mint jelkép, szimbólum a magyar nép-, képző- és iparművészetben témához kapcsolódó alkotások kerültek a zsűri elé.

"Amikor végignézzük a tárlatot, láthatjuk, hogy a régi értékek megtartása mellett, de újragondolva a technikákat, milyen napi használatra is alkalmas termékekkel lepett meg bennünket néhány alkotó" - mondta, hangsúlyozva: erre a tárgyalkotó tevékenységre, amely kultúránk megőrzéséhez is hozzájárul, csak a kis kézművesek, népművészek, kézműves iparművészek képesek, ezért támogatásuk nemzeti érdek.

Hangsúlyozta: az Ipartestületek Országos Szövetsége ezért a jövőben is támogatni fogja lehetőségei szerint a magyar kulturális értékeket és tradíciókat megőrző szakmákat, a természetes alapanyagokat használó iparos tevékenységeket, az alkotó embert, aki beépíti az emberi lélek megjelenését minden általa előállított tárgyba.

Az IPOSZ elnöke kiemelte: a 28. Betlehemi jászol kiállítás megnyitójára jelenik meg a két országos kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű album, amelyben a kiállításokra bekerült minden pályázó egy-egy munkája szerepelni fog.

Mint elhangzott, az idei pályázatra több mint 170 alkotás érkezett, amelyeknek csaknem kétharmada látható a tárlaton, a szakértőkből, néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri válogatása nyomán. A kiállítás augusztus 19-ig minden nap ingyenesen látogatható a Duna Palotában.

A zsűri által kiemelt alkotók különböző díjakat, elismeréseket vehettek át a szerdai díjkiosztó ünnepségen a Duna Palota dísztermében. A kiállításra bekerülő pályázók oklevelet vehetnek át.

Az eseményen köszöntőt mondott és díjakat adott át László Sándor, a BKIK alelnöke és Fábry Zoltán, az AMKA elnöke is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!