Megnyílt Sandro Miller Malkovich, Malkovich, Malkovich - Tisztelet a kamera mestereinek című tárlata a Műcsarnokban

Kultúra, 2018.02.28

Csütörtök este megnyílt a Műcsarnokban Sandro Miller világhírű amerikai fotográfus Malkovich, Malkovich, Malkovich - Tisztelet a kamera mestereinek című tárlata, amely az április 20-ig tartó Budapest FotóFesztivált nyitóeseménye is volt.

Az amerikai fotográfus John Malkovichcsal együtt újrajátssza, újrarendezi Sandro Miller legkedvesebb képeit - mondta el a szerdai megnyitón Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója. "Élő színház lesz a végeredmény és ismerve ezt a világot, tudom, hogy mennyire összművészeti teljesítmény egy-egy előadás, egy-egy jelenet is, ahogy itt is, a jelmeztervezők, az öltöztetők, a sminkesek, fodrászok, asszisztensek, kellékesek, világosítók végül a színész és a rendező közös erőfeszítése lesz a kép" - fogalmazott.

John Malkovich, a legendás színész a szintén chicagói Sandro Miller kamerája előtt számtalan közismert alak, mások mellett Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein, Salvador Dalí és John Lennon fotóit eleveníti fel. Minden kép egy új előadás, ahol a forrás egy-egy olyan fotóművész képe, akinek munkássága előtt Sandro Miller tisztelegi kíván - mondta Szegő György.

"Ma a fotós sötétben is lát, de Sandro Miller és John Malkovich magasabb szintre léptek és egy új műfajt teremtve megújították ezt a játékot. Megtisztelő, hogy ennek az előadásnak a színháza most a Műcsarnok lehet" - zárta gondolatait.

Egy valós kortárs fotókiállítást megnézni nem olyan, mint az interneten rákeresni egy-egy képre - emelte ki Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója. "Ezért tartottam fontosnak, hogy létrehozzunk egy olyan fesztivált, amelyben megmutathatjuk a fotográfia sokszínűségét és olyan nemzetközi tárlatokat mutathassunk be, amelyek nemcsak a közönség számra, de a fotográfusoknak is inspiráló élményt nyújthatnak" fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes levelében az év leglátványosabb kiállításának nevezte az amerikai alkotó tárlatát. "Kiemelten fontosak azok a rendezvények, amelyek mind a szakmát, mind az utca emberét közelebb hozzák a kultúrához" - emelte ki a fesztivállal kapcsolatban. Úgy vélte, a program szervezői nagyon jól megtalálták az egyensúlyt abban, hogy ne csak szigorúan a fotóművészettel, hanem annak határterületeivel is foglalkozzanak, például a fotó és a film, a festészet vagy az irodalom vonatkozásában.

"Céljuk bemutatni a klasszikus és a kortárs magyar és nemzetközi fotográfia értékeit és ezt teszik az elkövetkező majd két hónapban a főváros számos helyszínén" - emelte ki.

Sandro Miller a megnyitón köszönetét fejezte ki a szervezőknek a meghívásért és Szarka Klára fotótörténésznek, a tárlat kurátorának munkájáért. "Elkápráztatott, amit a képeimből csináltak" - mondta.

"Ez a projekt jól példája annak, hogy az álmok igenis valóra válhatnak, ha az ember kitartó és szenvedéllyel dolgozik" - fűzte hozzá.

A Budapest FotóFesztivál rendezvényei április 20-ig több mint harminc fővárosi helyszínen, galériákban, múzeumokban és kiállító terekben lesznek láthatók.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!