TV műsor

Megnyitották a felújított és új épületszárnnyal bővített frankfurti zsidó múzeumot

Kultúra, 2020.10.21

Megnyitották a németországi Frankfurtban szerdán a felújított és új épületszárnnyal bővített zsidó múzeumot.

A frankfurti kiállítóhely Németország első önkormányzati fenntartású zsidó múzeuma, 1988 óta működik, átalakítása 2016-ban kezdődött. Felújították főépületét, a Rotschild-palotát, és megtoldották egy új szárnnyal. Ebben az időszakos kiállítások termei mellett helyet kapott egy könyvtár és egy kóser delikátesz is, amelyet nemcsak a múzeum látogatói kereshetnek fel, hanem az utcáról betérve bárki.

"Nyitott házat szeretnénk" - mondta a múzeum igazgatója, Mirjam Wenzel a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak, hozzátéve, hogy a főépületben berendezett állandó kiállítást is átrendezték, mert "reménytelenül idejétmúlt" volt.

Egy múzeumnak többnek kell lennie szöveges magyarázattal ellátott tárgyakat bemutató helyiségek soránál. Új megközelítésre van szükség, amely "bevonja" a látogatót, szemlélőből résztvevővé teszi és több szempontból megmutatja a tárgyalt ügyeket - mondta a múzeumi szakember, példaként említve egy vitrint, amely előbb tükröt mutat a látogatónak, és csak utána enged betekintést tartalmába.

A többi között arról is szólt, hogy átalakították a frankfurti zsidóság 19-20. századi történetét bemutató állandó kiállítás időbeli és térbeli síkját. A tárlat a jelennel kezdődik, és a történelmi folyamatokat mindig jelenkori, és a városon, országon túlmutató perspektívába ágyazva mutatja be, így például igyekeznek rámutatni a zsidó és az iszlám kultúra közötti párhuzamokra, a zsidógyűlöletet tematizáló teremben pedig az a felirat fogadja a látogatót, hogy "Mit teszel az antiszemitizmus ellen?".

A frankfurti egykor a legnagyobb németországi zsidó közösségek közé tartozott, 1933-ban, a náci hatalomátvétel idején több mint harmincezer főt számlált. Történetüket több helyszínen lehet tanulmányozni. Feltárták és kiállítóhellyé alakították például a középkori gettót. Az egykori városfalon kívül elhelyezkedő településrész volt Európa első zsidó gettója. Most a városi zsidó múzeum részeként működik, a középkortól a 19. századig mutatja be a frankfurti zsidóság történetét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!