Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház

Kultúra, 2021.06.14

Hegyi Barbara, Kern András és Rudolf Péter munkáját is díjjal ismerték el a Vígszínházban tartott évadzáró társulati ülésen. Az évad értékelése mellett bejelentették az új társulati tagokat, valamint a jubiláló munkatársakat is köszöntötték - áll a színház MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Vígszínház 2020/2021-es évadában a társulat 111 alkalommal játszott közönség előtt. Online streamen négy bemutatót tartottak, hét előadást élőben, huszonhatot felvételről közvetítettek, a színház 125. születésnapja alkalmából pedig nyolc archív előadást ingyenesen tettek elérhetővé.

Az elmúlt hónapokban a Vígstreamház közvetítéseit 60 országból 100 ezernél is több néző követte, míg a jubileumi streamhéten csaknem 50 ezren tekintették meg a kultikus előadásokat.

Az évadban 353 koronavírus tesztet végeztek a teátrumban - áll a közleményben.

A pénteki évadzáró társulati ülésen több művészeti díjat is átadtak. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó A kiscsillag is csillag-díjat Antóci Dorottyának ítélték oda. Az évad legjobb alakításáért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Az öreg hölgy látogatásában és A kőben nyújtott alakításáért Hegyi Barbara, valamint Az apa című előadás címszerepének megformálásáért Kern András nyerte el.

A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat Rudolf Péter kapta.

A társulat szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Márkus Luca nyerte el. A Harsányi Zsolt-emlékdíjat Vörös Róbert dramaturgnak ítélte oda a díj alapítványának kuratóriuma.

Az új évadban Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András szerződik a Vígszínházhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Kövesi Zsombor a színházban tölti gyakorlatát, vendégművészként pedig Radnay Csilla és Trokán Anna fog fellépni a teátrumban. Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Kiss Gergely Máté, Orbán Levente, Reider Péter és Tóth András vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.

A Vígszínház a 2021/2022-es évadot szeptember 4-én a Szerelmek városa bemutatójával kezdi, ősszel a Kabaré, A rendes lányok csendben sírnak, A kő és a Bella Figura kőszínházi premierje is várja a nézőket.

További információ az előadásokról a www.vigszinhaz.hu oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!