Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása

Kultúra, 2022.12.05

Megújul a debreceni Déri Múzeum állandó kiállítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának pályázatán elnyert százmillió forintból - jelentették be a város és a múzeum vezetői hétfőn a helyszínen.

Puskás István (Fidesz-KDNP) kulturális alpolgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, a Déri Múzeum Debrecen örökségének letéteményese, olyan kiállítóhely, ahol jelen van a nagyvilág, de a legfontosabb feladata "a debreceni örökség bemutatása, a debreceni identitás megfogalmazása a muzeológia eszközeivel".

A Géniusz Program forrásából most ez, a város örökségét, a cívis identitást bemutató állandó kiállítás újul meg, amelynek alapja a múzeumalapító Déri Frigyes hagyatéka és az azóta összegyűjtött értékek.

Utóbbi kapcsán Angi János múzeumigazgató megjegyezte: az új kiállítással "a hangulatot is beemelik a tárgyak közé", olyan interaktív installációkat is alkalmaznak, amelyek a mai közönség, a múzeumba járó fiatalabb korosztály számára is élményszerűvé teszik a Debrecen történetét a régészeti feltárásoktól az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakáig bemutató állandó tárlatot.

A 2023-ra megújuló kiállítás kialakításába színházi látványtervezőket is bevonnak - tette hozzá az igazgató.

Novák Ádám, a projekt szakmai felelőse a részletekről szólva elmondta: teljesen megváltoztatják a tárlatot, amely eddig kronológiai sorrendben mutatta be a város történetét. Koncepciójuk szerint a jövőben virtuális tereket is felhasználva, tematikus feldolgozásban, történeteken keresztül - például egy átlagpolgár vagy Méliusz-Juhász Péter, Rakovszky Dániel és Fazekas Mihály életén át - nyújtanak majd bepillantást Debrecen történelmébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!