Megújul a volt levéltár épülete Kaposváron

Kultúra, 2022.01.18

Felújítják a volt levéltár épületét Kaposváron, a napokban már meg is kezdődtek az 1,4 milliárd forintos fejlesztés kivitelezési munkái - közölte a somogyi megyeszékhely polgármestere kedden a helyszínen.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta: a klasszicista stílusban kétszáz évvel ezelőtt, eredetileg is levéltárnak és börtönnek tervezett belvárosi épületben a Rippl-Rónai Múzeum igazgatása és kiállítások kapnak helyet.

A projekt költségeit a kaposvári és a Somogy megyei önkormányzat közösen fedezi a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásából, valamint a Modern városok programból - tette hozzá.

Szirják Imréné, a kaposvári önkormányzat műszaki és pályázati igazgatója elmondta, hogy a kétezer négyzetméteres, háromszintes ingatlan rekonstrukciója műemléki szempontok figyelembe vételével zajlik és ez év végére fejeződik be.

A városi önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára, az egyik legtekintélyesebb vidéki levéltár a 2010-es évek közepén költözött el a régi levéltári épületből, mert az állagában lepusztult, és nem felelt meg a szakmai elvárásoknak.

Az ingatlanban őrzött hatezer folyóméternyi levéltári anyag, a harmincezer kötetes könyvtár, és olyan kincsek, mint az 1498. január 6-án keltezett, II. Ulászlótól kapott megyecímer-adományozó levél vagy a mohácsi csata előtti időkből származó 140 oklevél a Bartók Béla utcába, a kaposvári önkormányzat által felajánlott, korábban iskolaként működő épületegyüttesbe került.

Az ottani ingatlanok több mint félmilliárd forint értékű megújítása, egy raktár kialakítása megteremtette a lehetőségét, hogy egy helyre kerüljön a levéltár korábban három helyen őrzött, összesen több mint 16 kilométernyi iratanyaga.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!