Megújultak a debreceni egyetemi könyvtár terei

Kultúra, 2020.09.07

Mintegy 400 millió forintos beruházással megújultak a Debreceni Egyetem (DE) könyvtárának terei; a felújított könyvtári egységeket hétfőn ünnepség keretében adták át az egyetemen.

Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár kiemelték: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán elnyert 300 millió forintot az egyetem 100 millió forint saját forrással egészítette ki, amelyből az Egyetem téri campuson lévő két legnagyobb könyvtáruk közösségi és olvasótereit újították meg.

A beruházás eredményeként innovatív könyvtári tereket is kialakítottak, amely igazi műhelymunkát tesz lehetővé a hagyományos könyvtárhasználat mellett - jelezte a kancellár.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a tradíció és az innováció ötvözetének nevezte a debreceni egyetemi könyvtári beruházást.

Hozzátette: a 6,5 millió dokumentummal, benne 3,5 millió könyvvel a debreceni az ország legnagyobb egyetemi és a második legnagyobb nemzeti könyvtári gyűjteménye. Elismerően szólt arról, hogy az egyetemi könyvtárnak 17 ezer regisztrált használója és naponta 3 ezer látogatója van.

Gulyás Tibor jelezte: az egyetemen folyó 6,5 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési beruházásnak csaknem tíz százalékát fordították könyvtárfejlesztése, amely a kreatív, a közös munka feltételeit is megteremtő terek kialakításával új szemléletet is hordoz.

Karácsony Gyöngyi, a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója a részleteket ismertetve elmondta: az élettudományi könyvtár két szintjén hallgatói terek felújítására, bútorzatcserére és új funkciók kialakítására, a bölcsészettudományi és természettudományi könyvtárban két publikus szint teljes felújítására, bútorzatcserére, továbbá egy korábban raktárként funkcionáló terület megnyitásával közösségi tér és kreatív műhely kialakítására került sor.

A megújult könyvtári terekben "inspiráló, izgalmas színvilágot és kényelmes személyes tereket" alakítottak ki. Emellett csoportos tanulásra, rekreációra és rendezvények lebonyolítására, valamint tréningekre és műhelymunkára alkalmas helyszínek állnak a hallgatók rendelkezésre. A könyvtárban hosszabb időt eltöltő hallgatók számára az otthonosság érzetét és a magasabb komfortfokozatot takarók, fülhallgatók, laptop-tartók, babzsákfotelek biztosítják - mondta a főigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!