Mengele törpéi - Színészhallgatók elevenítik meg a Liliputi Társulat történetét

Kultúra, 2018.04.16

Az auschwitzi haláltábor orvosa Liliputi Társulatának történetével ismertetik meg a közönséget a Kaposvári Egyetem színművész hallgatói, a Mengele törpéi című előadás kedd este lesz látható az intézmény Latinka-házként ismert kulturális központjában.

Cseke Péter osztályának Réczei Tamás által rendezett produkciója Jehuda Koren és Eilat Negev Lélekben óriások voltunk című dokumentumkötetén alapul, bemutatójára az idei kecskeméti Szín-Tár Fesztiválon került sor - írta az egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

A darab a Máramaros megyei, törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét gyermeke zenés színházi társulatáról szól, amely nagy sikerrel turnézott Romániában, valamint a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is. A családot 1944-ben a többi máramarosi zsidóval együtt Auschwitzba deportálták, de túlélték a haláltábort, mert Josef Mengele a rajtuk végzett kísérletek révén akarta megfejteni a törpenövés titkát. A gyermekek a háború után Izraelben telepedtek le és mozik üzemeltetéséből éltek.

Réczei Tamás az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: az eredeti elképzelése mindössze annyi volt, hogy szívesen készítene hallgatókkal egy Liliputi színházat, mert az teljesen más színészi felfogást igényel, mint amit a diákok eddig tanultak. A legtöbb ilyen munkának azonban volt valamiféle kabaréjellege, ami nem érdekelte. Ugyanakkor eszébe jutott: olvasott az Auschwitzba deportált családról, így esett a választása a témára.

A rendező megjegyezte, az a generáció, amelybe e "holokauszt-revüben" játszó színművész hallgatók is tartoznak, keveset tud a holokausztról, a produkció "drámai hangvételére" tekintettel a közös munka holokauszt-visszaemlékezések, személyes beszámolók olvasásával kezdődött.

Mengele törpéi című előadás Kaposvár után május 4-én a kecskeméti színházban, május 8-án pedig a budapesti Nemzeti Színházban is látható lesz. Utóbbira a jegyek több mint fele elővételben elkelt - tette hozzá Réczei Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!