Mezőgazdasági gépek gyűjteményével gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Kultúra, 2019.07.06

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, az új állandó kiállítást szombaton adták át.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón felidézte, hogy a 19. század utolsó negyedétől a második világháborúig Magyarország sokszínű iparának élén a mezőgazdasági gépgyártás állt. Ennek az eredményei azok az ipari és agrártörténeti emlékek, amelyekre mostanáig nem irányult kellő figyelem, holott a Dél-Alföld földművelését ezek alapjában meghatározták - mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

A talajművelő szerkezetek, vetőgépek, szecskavágók, magtisztítók, traktorok és a nyár képét egyértelműen jellemző cséplőgépek nemcsak agrár- hanem kultúrtörténeti emlékek is. Ezek a gépek emlékeztetnek bennünket arra, hogy őseink kemény munkával művelték meg a földet, termelték meg az élelmiszert - hangsúlyozta az államtitkár.

A kiállítás hidat képez a múlt, a jelen és a jövő között, megmutatja a fiatal generációnak a 19. század végének, 20. század elejének gazdasági életét. A tárlat kialakításával párhuzamosan végzett kutatások pedig a társadalmi összképet, a személyes emberi történeteket is fölvázolják - mondta Farkas Sándor.

Kertész Péter igazgató elmondta, az emlékpark és a Zentai Történelmi Levéltár tavaly tavasszal indított közös programot a Dél-Alföld ipar- és agrártörténeti értékeinek felkutatására és bemutatására.

A projekt részeként történt meg a parkban korábban is látható mezőgazdasági gépek restaurálása, emellett a skanzenben egy a 20. század első felére jellemző uradalmi gépszíneket idéző, új kiállítóhely is épült.

A restaurált példányok mellett újak is bekerültek a gyűjteménybe. A hiánypótló tárlaton egyebek között fogatos ekekapa, fagerendelyes mankókerekes ekekapa, hengeres magtisztító (triőr), HSCS szecskavágó, kétsoros kukorica vetőgép, 15 soros vetőgép, Johnston-féle szénagyűjtő gereblye, Hofherr-Schrantz cséplőgép, Fordson F20 HP traktor és gőzlokomobil is látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!