Mijazaki Hajao életművét dolgozza fel az amerikai filmakadémia múzeumának első kiállítása

Kultúra, 2020.09.11

Az Oscar-díjas japán animációs mester, Mijazaki Hajao életműve előtt tiszteleg a tavasszal Los Angelesben megnyíló filmakadémiai múzeum első időszaki kiállítása - számolt be róla a Variety.com.

A tárlatot a filmmúzeum Marilyn és Jeffrey Katzenbergről elnevezett galériájában rendezik be. A kiállítás 2021. április 30-tól látogatható, a múzeum hivatalos megnyitását követően. A kiállítás a híres japán animációs műhelyt, a Ghibli Stúdiót alapító animációs filmrendező hat évtizedes pályafutását mutatja be. Ez lesz a japán művész alkotásainak első retrospektív kiállítása Észak-Amerikában.

Bill Kramer, a filmakadémia múzeumának igazgatója hangsúlyozta, hogy a világhírű mester pályafutásának bemutatásával méltó módon indítják az intézmény működését, és egyúttal jelzik a múzeum globális hatókörét.

A kiállítást több mint 300 relikviával rendezték be, és Mijazaki 11 animációs filmjét ismerheti meg a közönség, köztük a Chihiro szellemországban és A vándorló palota című alkotásait. A tárlatot hét szekcióra osztják, ezek mindegyikét a mester egy-egy animációs témájának szentelik. A kiállítás kurátora a filmmúzeumban dolgozó Jessica Niebel és J. Raúl Guzmán. A tárlatot a Ghibli Stúdió közreműködésével szervezték.

"Mijazaki Hajao egyedülálló képességgel képes megragadni, hogy miként érzékeljük az életet, annak minden kétértelműségével és összetettségével"- magyarázta Niebel. "Kiváltság volt együttműködni a Ghibli Stúdióval egy olyan kiállítás létrehozásában, amely Mijazaki rajongóinak és a munkásságát még nem ismerőknek egyaránt szól" - fűzte hozzá.

Mijazaki 2003-ban Oscar-díjat kapott a Chihiro szellemországban című rajzfilmjéért, és 2014-ben életművét is Oscar-díjjal ismerte el az amerikai filmakadémia.

A filmakadémia 28 ezer négyzetméteres Los Angeles-i mozgóképmúzeumában (Academy Museum of Motion Pictures), amit Renzo Piano olasz sztárépítész tervezett, vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat.

A filmmúzeum gyűjteménye több mint 12 millió fotót, 190 ezer filmet és videót, 80 ezer forgatókönyvet, 61 ezer posztert és 104 ezer filmes művészeti tárgyat tartalmaz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!