MKE150 - Jubileumi programsorozat a 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Kultúra, 2021.10.19

MKE150 elnevezéssel, a Modellállítás - Az emberi test képi konstrukciói című kiállítással kezdődik meg november 6-án az idén 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) jubileumi programsorozata, melynek során bemutatják az MKE főépületének frissen restaurált Lotz Károly-freskóit is.

Az MKE150 az egyetem 2021/2022-es tanévet átívelő, nagyszabású eseménysorozata, melynek célja, hogy megnyissa a kapukat és megmutassa a közönségnek az intézményben folyó, sokrétű alkotói és oktatói munkát - közölte az MTI-vel kedden az MKE.

Erős István, az egyetem új rektora a közleményben hangsúlyozta: célja közös munkával lebontani a falakat, hogy a Képzőművészeti Egyetem a jövőben nyitott, pezsgő, modern, művészeti központ legyen. Ezt a célt szolgálja az MKE150 eseménysorozat is, amelynek fő alappillére három képzőművészeti nagykiállítás, az egyik fő attrakció pedig a frissen restaurált Lotz-freskók és a Képzőművészeti Egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása lesz, várhatóan 2022 februárjában.

Az MKE Barcsay-termében nyíló, Modellállítás című tárlat az emberi test ábrázolását járja körbe, rávilágítva különböző korok társadalmi problémáira. A kiállításon a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla és Major János - alkotásai mellett olyan kortárs alkotók művei is szerepelnek, mint Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László és Kristóf Krisztián.

Decemberben nyílik És mégis mozi a föld! IMXXX - Intermédia retrospektív címmel az MKE harminc évvel ezelőtt alapított Intermédia Tanszékének kiállítása. A mozgóképes anyagokra, installációkra, interaktív művekre koncentráló tárlat plasztikusan reprezentálja az 1990-es évektől zajló, szakadatlan technológiai átalakulást - áll a közleményben.

A régi-új Műcsarnok című kiállítás 2022 februárjától az MKE Andrássy úti főépületének kalandos építéstörténetét, impozáns díszítését mutatja be, középpontban a Lotz-freskókkal. A kiállítás a Barcsay-terem mellett birtokba veszi az egész épületet, amely egykor otthont adott a Műcsarnoknak, a Nagy Endre kabarénak, a nagybányai művésztelep alkotóinak és az Új Magyar Képtárnak, majd 1945-ben lett az akkor Képzőművészeti Főiskolának nevezett intézményé. A kiállítás Ferenczy Károly, Lotz Károly, Majláth György, Róth Zsigmond és Scholz Róbert munkái mellett kortárs művekkel is reflektál a nagy múltú épületre.

Az MKE150 a kiállításokon túl is számos programot kínál: a látogatók a művészeti időkapukon keresztülhaladva hallgatói és oktatói alkotásokban - installációkban, festményekben, grafikákban, szobrokban, archív és kortárs fotókban -gyönyörködhetnek. A jubileumi tanévben tematikus épületsétákon tekinthetik meg a főépület impozáns tereit, részesei lehetnek az alkotás misztikus folyamatának és sétaszínház keretében barangolhatnak az Epreskert szobrai között. Elindul egy intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív, az egyetem gyűjteményeit bemutató album is.

Az MKE150 keretében az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre is invitálja az érdeklődőket.

Mint a közleményben kiemelik, a jubileumi programsorozat nagy eseménye lesz a Lotz-freskók és a főépület egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor. Az Andrássy út 69. alatti, neoreneszánsz épület 1877-ben készült el, eredetileg a Műcsarnoknak adott otthont. A fekete homlokzat mögött a Millennium-kori képző- és iparművészet kimagasló mestereinek alkotásai fedezhetők fel: Lotz Károly a díszlépcsőház és a rektori folyosó mennyezetét allegorikus képekkel díszítette, míg Róth Zsigmond a színes üvegablakokat készítette.

Az egész tanéven át tartó MKE150 programsorozat helyszínei a Magyar Képzőművészeti Egyetem főépülete, az Epreskert, a MKE Margit krt. 25. alatti, új kiállítótere, továbbá Budapest egyéb kulturális pontjai lesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!